Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

2021. július 08.

Vakbélgyulladás esetén nem maga a vakbél gyullad be, hanem az ahhoz csatlakozó féregnyúlvány, ami egy vakon végződő tasakszerű képlet.

Ez súlyos gyulladás esetén át is lyukadhat, ilyenkor beszélünk perforált vakbélgyulladásról. A problémát az esetek többségében az okozza, hogy a féregnyúlvány bevezető nyílása valami – például székletrög, besűrűsödött nyák, idegentest, parazita – miatt elzáródik.

 

Fokozódó fájdalom

Akkor kell vakbélgyulladásra gyanakodni, ha a gyomorszáj tájékán jelentkező fájdalom a jobb csípőlapát irányába kezd vándorolni, a beteg általános állapota pedig romlik. A panasz hamar fokozódik, hozzá hányinger és hányás is társulhat. Gyakori tünet a hőemelkedés is, de a magas láz csak a perforáció, a hashártya gennyes gyulladása esetén jellemző. A betegek hasfala jellemzően kemény és feszes lesz amiatt, mert a gyulladás irritálja a hasfali hashártyát.

Nem halogatható

A vakbélgyulladás diagnózisát az anamnézis felvételét követően, fizikális vizsgálat alapján, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítségével állítják fel. Ha ezek eredményei vakbélgyulladásra utalnak, a gyulladt féregnyúlványt műtéttel eltávolítják. Szükség esetén a beteg antibiotikumot is kap. A vakbélgyulladás számos hasi betegséget utánozhat, diagnózisát emiatt nehéz felállítani. A műtétet ennek ellenére nem szabad halogatni, mert míg annak kockázata minimális, addig egy nem kezelt vakbélgyulladás életveszélyes állapothoz vezethet. Emiatt döntenek kétes esetben is inkább a műtét elvégzése mellett.

Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration