Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Betegséglexikon

Szakmailag lektorált, hasznos információk betegségekről és kezelésükről

Legkeresettebb betegség szócikkek

Betegségek csoportok szerint

A csontrendszer betegségei

A csontrendszer betegségei

A csontrendszer betegségei

(3 betegség)

Az emberi szervezetben 206 csont található, súlya körülbelül a testtömegünk egytizedét teszi ki. Kétféle csontszövet építi fel, és fontos tudni, hogy állandó átépülésben van: évente mintegy 10 százaléka újul meg.

Olvass tovább

Anyagcsere-betegségek

(5 betegség)

Az anyagcsere az élet alapvető feltétele, a sejtek működéséhez szükséges tápanyagok felvételét és felhasználását, a felesleges anyagok kiválasztását jelenti. Rendkívül bonyolult folyamatok összessége, így természetesen a betegségei is gyakoriak.

Olvass tovább

Autoimmun betegségek

(3 betegség)

Az immunrendszerünk nélkül nem maradnánk életben a minket körbevevő környezetből származó kórokozókkal, azaz a vírusokkal, baktériumokkal és gombákkal szemben. Azonban előfordulhat, hogy immunrendszerünk saját szervezetünk ellen fordul.

Olvass tovább

Az érzékszervek betegségei

(11 betegség)

Érzékszerveinkkel szerezzük az információkat a minket körülvevő környezetből. Ez a bennük található érzéksejtek, más néven receptorok segítségével történik. A szem, a fül, az orr, a nyelv és a bőr által összegyűjtött ingerek elektromos impulzusként továbbítódnak az agyba, ahol ezek feldolgozása történik.

Olvass tovább

Bőrbetegségek

(18 betegség)

Legnagyobb - és persze a legnagyobb kiterjedésű - szervünk a bőrünk. Betegségei gyakran függenek össze más szervek, szervrendszerek problémáival, és az apróbb, inkább csak kozmetikai, esztétikai problémától a rosszindulatú elváltozásig sokfélék lehetnek.

Olvass tovább

Emésztőrendszeri betegségek

(21 betegség)

Az emésztőrendszerünk feladata a szervezet energiaellátásának biztosítása a táplálkozás révén. Ebbe éppúgy beletartozik a táplálék felvétele (evés), fizikai és kémiai feldolgozása, a tápanyagok lebontása és felszívódása, valamint a felesleges salakanyagok kiválasztása.

Olvass tovább

Ideggyógyászati problémák

(16 betegség)

Idegrendszerünket a testünket behálózó idegek, a központi idegrendszerrel összeköttetést biztosító gerincvelő és maga az agy alkotja. Az emberi szervezet leginkább összetett, legbonyolultabb működésű szervrendszere, amelyet még ma is csak felületesen ismerünk.

Olvass tovább
Ízületi- és izomproblémák

Ízületi- és izomproblémák

Ízületi- és izomproblémák

(12 betegség)

Az ízületek és az izmok a csontvázzal együttesen biztosítják a mozgás képességét számunkra. Az ide tartozó szervek, szervrendszerek problémáival leggyakrabban a reumatológia témaköre foglalkozik.

Olvass tovább

Nőgyógyászati betegségek

(5 betegség)

A nőgyógyászat külön szakorvosi terület, a női nemiszervek betegségeivel és kezelésével foglalkozó tudományág. Ebben a témakörben a kifejezetten nőket érintő szervek, szervrendszerek betegségeit mutatjuk be.

Olvass tovább

Szív- és érrendszeri betegségek

(7 betegség)

A szív és az érrendszer feladata a vér eljuttatása a szervezet minden pontjára, tápanyagok és oxigén szállítása minden egyes sejtünknek. Mindezt a szív és két vérkör (kisvérkör, nagyvérkör) biztosítja. Gondolta volna, hogy ereink teljes hossza akár 100.000 kilométer is lehet? Ez az Egyenlítő hosszának két és félszerese.

Olvass tovább

Tüdő- és légúti megbetegedések

(13 betegség)

A felső- és az alsó légutakhoz tartozó szervek fertőzéses, gyulladásos és egyéb betegségei

Olvass tovább