Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Vakbélgyulladás

Vakbélgyulladás

2021. július 08.

Vakbélgyulladás esetén nem maga a vakbél gyullad be, hanem az ahhoz csatlakozó féregnyúlvány, ami egy vakon végződő tasakszerű képlet.

Ez súlyos gyulladás esetén át is lyukadhat, ilyenkor beszélünk perforált vakbélgyulladásról. A problémát az esetek többségében az okozza, hogy a féregnyúlvány bevezető nyílása valami – például székletrög, besűrűsödött nyák, idegentest, parazita – miatt elzáródik.

 

Fokozódó fájdalom

Akkor kell vakbélgyulladásra gyanakodni, ha a gyomorszáj tájékán jelentkező fájdalom a jobb csípőlapát irányába kezd vándorolni, a beteg általános állapota pedig romlik. A panasz hamar fokozódik, hozzá hányinger és hányás is társulhat. Gyakori tünet a hőemelkedés is, de a magas láz csak a perforáció, a hashártya gennyes gyulladása esetén jellemző. A betegek hasfala jellemzően kemény és feszes lesz amiatt, mert a gyulladás irritálja a hasfali hashártyát.

Nem halogatható

A vakbélgyulladás diagnózisát az anamnézis felvételét követően, fizikális vizsgálat alapján, laboratóriumi és képalkotó vizsgálatok segítségével állítják fel. Ha ezek eredményei vakbélgyulladásra utalnak, a gyulladt féregnyúlványt műtéttel eltávolítják. Szükség esetén a beteg antibiotikumot is kap. A vakbélgyulladás számos hasi betegséget utánozhat, diagnózisát emiatt nehéz felállítani. A műtétet ennek ellenére nem szabad halogatni, mert míg annak kockázata minimális, addig egy nem kezelt vakbélgyulladás életveszélyes állapothoz vezethet. Emiatt döntenek kétes esetben is inkább a műtét elvégzése mellett.

Lektor: dr. Harasta Edit gasztroenterológus főorvos

 

Megosztás