Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Légiós betegség

Légiós betegség

2021. július 08.

A légiós betegség neve onnan ered, hogy a kórképet először a koreai háborút megjárt amerikai veteránok körében észlelték.

Nekik volt találkozójuk 1976-ban Philadelphiában, körükben pedig robbanásszerűen lépett föl tömeges tüdőgyulladás (a veteránok egy légkondicionált hotelben szálltak meg). A betegséget a Legionella baktériuma okozza, ami rendszerint kétoldali tüdőgyulladást vált ki.

 

Bűnös légkondi

A betegség baktériuma megél a szabad vizekben is, de terjedését elsősorban a légkondicionáló berendezések teszik lehetővé. Kockázatot jelent a nem megfelelően kezelt pezsgőfürdő vize is, illetve az, ha valaki meghibásodott hűtőtoronyból érkező vízzel zuhanyzik. Más fertőzési mód nem jellemző, aminek oka az, hogy a baktérium csak inhalálással juthat be a tüdőbe, az ivóvíz fogyasztása, vagy a víz bőrrel történő érintkezése ebből a szempontból nem jelent rizikót. A fertőzött víz – nem jól kezelt vezetékes víznél – zuhanyzáskor azért jelent gondot, mert a baktérium jelen van az ilyenkor keletkező párában, és így az érintett légutaiba is bejuthat.

Keresni az okot

A légiós betegség magas lázzal, gyakran hasmenéssel, nehézlégzéssel, esetleg tudatzavarral is jár. Az érintettek emellett köhögnek, de kezdetben csak szárazan. Ez a betegség egy úgynevezett atípusos tüdőgyulladás, annak is a legsúlyosabb formája. Diagnózisát a tünetekből és az anamnézisből kiindulva állítják fel. Gyanús például, ha az érintett légkondicionált buszon utazott vagy olyan szálláson lakott, esetleg használhatott olyan pezsgőfürdőt, amelynek vizét rosszul fertőtlenítették. Szintén gyanúra ad okot, ha egy helyről több érintett is orvoshoz fordul. Magát a tüdőgyulladást röntgennel tudják igazolni, a korai felismerést pedig a vizelet antigén-vizsgálata segíti. A biztos diagnózishoz a vér szerológiai vizsgálatára is szükség van, vagy pedig arra, hogy baktériumot a beteg köpetéből, hörgőmosó-folyadékból mutassák ki.

 

Kell a gyorsaság

A kezelés szempontjából fontos, hogy az orvos gondoljon a légiós betegség eshetőségére, ilyenkor ugyanis kulcskérdés a jól megválasztott antibiotikum. A gyors felismerés azért elengedhetetlen, mert ha a kezelés késik, nagyon súlyos tüdőgyulladás alakulhat ki. A betegség általában még alapesetben is annyira súlyos, hogy kórházi ellátásra van szükség.

Kevésbé ismert, de a légiós betegség baktériuma, ha ritkán is, de más betegséget is okozhat. Ez a Pontiac-láz, amelynél tüdőgyulladás nem alakul ki, a lefolyás pedig jóval enyhébb. Ez a légzőszervi megbetegedés leginkább egy súlyosabb influenzához hasonlítható.

 

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

 

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration