Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Rosacea

Rosacea

2021. október 07.

A rosacea nagyon jellegzetes bőrprobléma, jelentkezésekor a bőr kivörösödik az orcákon és az orron, az állon és a szemek környékén, a pirosodást pedig égő érzés is kíséri a gyulladás miatt. A faggyúmirigyek környékén, az arcon és nyakon első körben értágulatok, később gyulladt, gennyes csomók is kialakulhatnak.

Nem ismert, hogy ez a bőrprobléma miért jelentkezik, de előfordulása összefüggésbe hozható egyes gyomor- és bélrendszeri betegségekkel, így például epeproblémákkal, a gyomorsavtermelés zavaraival és a székrekedéssel. A rosacea sokkal gyakoribb a fehér bőrű, kék vagy zöld szemű, szőke betegeken. Kötődhet a rosacea hormonális rendellenességekhez, és gyakoribb azok körében is, akik vérnyomásproblémákkal küzdenek. Egyes esetekben a bőrpanaszt az okozza, hogy az arc faggyúmirigy-nyílásai körül fölszaporodik egy atka, ami ott normál esetben is előfordul.

 

Változó stádiumok

Eleinte a bőrpirosság rohamokban jelentkezik, nem tart sokáig, néhány óra után elmúlik. Ilyenkor még csak pár milliméteres vörös foltok alakulnak ki, amelyek a későbbiekben összefolynak. Maradandó értágulatok már ebben a stádiumban is kialakulnak, de egyéb panaszok még nem jelentkeznek. A következő stádiumban a faggyúmirigyek környéke is begyullad, ekkor jönnek létre az arcon a piros, gyulladt csomók. A harmadik stádiumban már ezek a tömött csomók is összefolynak, csoportosulnak, a faggyúmirigyek pedig burjánzásnak indulnak. Ennek tipikus tünete az orr karfiolszerű megnagyobbodása, eltorzulása. A látványos panaszt tetézi az is, hogy az arcbőr égni kezd, különösen, ha napsugárzás vagy hideg éri. A rosaceához társulhatnak szemészeti tünetek is, gyakori például a fényérzékenység, a szemhéjak és a kötőhártya gyulladása.

 

Okfüggő kezelés

A rosaceát helyileg alkalmazott készítményekkel, oldatokkal kezelik, szteroidos krémeket ez esetben nem alkalmaznak, sőt, alkalmazásuk kifejezetten tiltott. Arra is van példa, hogy belsőleges kezelésre van szükség, adhatnak a betegnek antibiotikumokat is. Ha a probléma hátterében az atka túlszaporodása áll – ez mintavétel utáni megfestéssel kiderülhet –, akkor az ellene hatékony oldatok hozhatnak javulást. Az arcon már kialakult értágulatokat lézeres kezeléssel lehet megszüntetni, ha pedig az orron a kötőszövet is túlburjánzott, már egyéb sebészi megoldások jönnek szóba. Fontos az is, hogy kezeljék azokat az alapproblémákat – például gyomorpanaszokat –, amelyek kedveznek rosacea kialakulásának.

Lektor: dr. Wikonkál Norbert PhD bőrgyógyász-kozmetológus, onkológus szakorvos, az MTA doktora

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration