Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Lúdtalp

Lúdtalp

2020. október 14.

A lúdtalp a leggyakoribb statikai panaszt okozó lábbetegség, enyhe típusa alig észrevehető, de súlyos esetben akár járásképtelenséget is okozhat. Az ezzel a névvel illetett deformitások bármilyen életszakaszban jelentkezhetnek, újszülötteknél és időseknél egyaránt megfigyelhetők lehetnek.

Csecsemőknél általában akkor beszélünk lúdtalpról, ha a lábat deformáltnak látjuk, például mert hiányzik a hosszanti boltozat. Ez ilyenkor nagyrészt fiziológiásnak tekinthető, a boltozat később az izomtónus növekedésével kifejlődik, a helyzet csak akkor kóros, ha ez kétéves kor után sem történik meg. Ez főleg akkor van így, ha a szülők nem várják meg, hogy a kicsi csúszással, mászással maga fejlessze izomzatát, magától álljon és járjon. Ilyenkor a segítséggel kierőszakolt állás túlterhelést okoz, kedvez a deformitás fennmaradásának.

Ha növekszik a terhelés

Lúdtalp serdülőkorban is kialakulhat, ilyenkor oka főképp az, hogy a hirtelen növekedés miatt a lábra nagyobb teher nehezedik, az izomzat hamar kifárad, görcsösen megfeszül. Ilyenkor szokott gyulladásos vagy merev lúdtalp kialakulni. Ha a problémával nem foglalkoznak, a csontos deformitások miatt a láb ízületeinek porcfelszínei is degenerálódnak, csontfelrakódások, részleges vagy teljes ízületi merevségek, elcsontosodások alakulnak ki. Felnőtteknél elsősorban a stabilizáló rendszerek erejét meghaladó igénybevétel – amit például túlsúly, terhesség vagy állómunka okozhat – kedvez a lúdtalpnak. Ezek a boltozatrendszer megbomláshoz vezethetnek, lúdtalpat okozhatnak.

Betét és torna

A lúdtalpnál kialakuló deformitás nagyon jól korrigálható megfelelő lúdtalpbetéttel, amely emeli a lesüllyedt boltozatot. Emellett fontosak a lúdtalphoz fejlesztett tornagyakorlatok, izomerősítő feladatok is. Az egyenetlen talajon történő mezítláb járatás is hasznos, a mesterséges sík telepen való lépdelés viszont kifejezetten ártalmas. Ennek oka, hogy ilyenkor nincs szükség a stabilitást biztosító izmok működésére, azok nem dolgoznak, nem erősödnek. A súlyos lúdtalp kezelése akár műtétesen is történhet, a korrekcióra ilyen lehetőségek is vannak. Ilyenkor az alsó ugróízületbe szövetbarát műanyag implantátumot ültetnek be, a javulás annak köszönhető. Sportolóknál kulcskérdés a megfelelő cipő viselése is, mert náluk egy rosszul kiképzett cipő egészen komoly elváltozásokhoz is vezethet. Ha a probléma csecsemőknél jelentkezik, és a születés után nagyfokú deformáció érzékelhető, a lábat pár hétre akár gipsszel is rögzíthetik. Ilyenkor a helyzet rendeződhet, a boltozat korrigálódhat. A legfontosabb viszont ilyenkor is az, hogy baba lábra állását ne akarják kierőszakolni a szülők.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration