Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Körömgomba

Körömgomba

2020. december 14.

A körömgombásodás a körmök gombás fertőzése. Leggyakrabban a köröm szabad szélétől indul ki, először az szokott megvastagodni, sárgásfehéressé válni.

A köröm ilyenkor nehezen vágható, barázdálttá válik a felszíne. Alatta törmelékes, porló felrakódás alakul ki, mélyen behatolva a körömlemezbe és az alá is. Egy idő után a körömlemez el is emelkedik. A fertőzés terjedésével duzzanat, kellemetlen érzés és fájdalom is jelentkezhet. Bár körömgomba bárkinél előfordulhat, idős vagy legyengült embereknél, cukorbetegeknél, krónikus betegeknél, vagy immunbetegeknél komolyabb problémákat is okozhat. Idővel maradandó károsodást eredményezhet a körmön vagy körömágyon.

Meleg és nedvesség

A körömgombát élesztőgombák, penészgombák és egyéb gombák okozhatják. Jellemző, hogy a körömre a lábujjközi gombás fertőzés terjed tovább. Az is gyakori, hogy a gombák meleg és nedves helyeken (például szaunában) terjednek emberről emberre. Tipikus példa az is, amikor valaki azért szedi össze a fertőzést, mert mezítláb sétál a nyilvános zuhanyzókban vagy uszodákban, másokkal közös törülközőt, körömreszelőt vagy körömollót használ.

Csak egy pici sérülés

Mivel a körömgomba nehezen számolható fel, tüneteit észlelve a kezelést mihamarabb meg kell kezdeni. Ez fontos, mert a terápia még enyhébb esetekben is hónapokig tart, sok odafigyelést igényel. Súlyos esetekben szükség lehet az elváltozást okozó gomba pontos beazonosítására – ehhez kaparékot vesznek a körömből –, majd célzott kezelés alkalmazására. Maga a kezelés különböző gombaellenes készítményekkel történik, amelyek lehetnek külsőleg használatos ecsetelők és körömlakkok, krémek, vagy szájon át szedhető gyógyszerek.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration