Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Biztos, hogy megfelelően használjuk a kézfertőtlenítőt? Utánajártunk a témának.

Szociális távolságtartás, maszkviselés, illetve rendszeres kézmosás és fertőtlenítés – az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint jelenleg ez a három leghatásosabb fegyverünk a koronavírus elleni küzdelemben. Ennek ismeretében a járvány kitörése óta óriási a kereslet a kézfertőtlenítőkre – ám sokan nem a megfelelő terméket, illetve nem a megfelelő módon használják. Hogyan válasszunk, illetve milyen gyakran érdemes megtisztítani vele a kezünket? 

Lényeges az alkoholtartalom

Érdemes legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt választani, ez az "erősség" már képes semlegesíteni a kórokozók nagy részét. Ám a túl magas alkoholszázalék szárító hatású, bőrpírt okozhat és felerősítheti az ekcémás tüneteket.

Veszélyes lehet a házi készítésű fertőtlenítő

Bár a neten több "recept" is kering házi készítésű fertőtlenítőkről, ezekkel óvatosan bánjunk. Jobb esetben egyszerűen csak hatástalanok, de többeknél allergiás reakciót vagy bőrirritációt is kiválthatnak. Válasszunk inkább a bevizsgált, engedéllyel forgalmazott termékek közül.

Ne vigyük túlzásba

A túlzott kézfertőtlenítés nem hogy nem véd, de még növelheti is a betegségek kockázatát, hiszen a készítmények túlhasználata kiszárítja a bőrt, amely kirepedezve könnyebben fertőződik. A termékek leírásában fel van tüntetve, hogy életkor szerint napi hányszor javasolt használni, tegyünk így!

Ápoljuk a bőrünket

Az érzékenyebb bőrűeknél már néhány használat után kellemetlen tünetek – égő, viszkető érzés, kipirosodott bőr – jelentkezhetnek. Nekik a fertőtlenítést követően tanácsos valamilyen bőrápoló kenőcsöt használni. 

Elég a langyos víz

Nem fogunk több baktériumot elpusztítani azzal, ha tűzforró vízbe tesszük a kezünket, ezzel csak kiszárítjuk, sőt akár károsíthatjuk is a bőrünket. Kézfertőtlenítő használata mellett inkább langyos vízben mossunk kezet – viszont alaposan!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration