Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Kórokozók millióival osztjuk meg a lakásunkat, ráadásul egy szemmel tisztának tűnő otthon is rejthet meglepetéseket, ha mikroszkóppal kezdünk benne vizsgálódni. Mely részeket érdemes kiemelt figyelemmel tisztítani és fertőtleníteni?

A járvány ideje alatt a megszokottnál is elővigyázatosabbnak kell lenni a higiéniával kapcsolatban. A kézfertőtlenítésre már a legtöbben odafigyelnek, ám kevesebben tudják: kórokozók millióival találkoznak naponta a lakásukban és a munkahelyükön egyaránt. Ráadásul nemcsak a jól láthatóan koszos részeken vertek tanyát ezek a vírusok és baktériumok, de a tisztának tűnő tárgyaink is fertőzésveszélyesek lehetnek. Dr. Carl J. Fichtenbaum, a Cincinnati Egyetem infektológusa egy kutatásban összegyűjtötte, hogy egy átlagos lakás mely részei a leginkább fertőzésveszélyesek. 

Konyhalap mint gócpont

Az eredmények szerint az egyik legproblémásabb pont a konyhai munkalap, itt ugyanis szinte minden megfordulhat, a lakáskulcstól kezdve a boltban vásárolt élelmiszereken át a nyers, sütés-főzés előtt álló alapanyagokig. Még akkor is, ha tányérokon vagy vágódeszkán szeleteljük a hozzávalókat, elkerülhetetlen, hogy a munkalapra jussanak például a nyers húson tanyázó baktériumok. A konyhában a másik fertőzésveszélyes tárgy a mosogatószivacs, amelyet sajnos nem cserélünk megfelelő gyakorisággal. Valószínűleg nem túl gyakran tisztítjuk a konyhabútorok fogantyúit sem, pedig nem ártana: hiszen főzés közben gyakran a nyers hús érintését követően nyúlunk egy fűszerért, így már a fiókra is kentük a sütéskor egyébként elpusztuló baktériumok egy részét.

Szintén rengeteg kórokozó lapul a mosogatógépek és mosógépek gumitömítésein, a nedves, meleg környezet ugyanis kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának. Ugyanezen okból lehet veszélyes a fürdőszobában lévő kéztörlő és a szőnyeg is. A vécében pedig a tetőt érdemes sokszor tisztítani, hiszen a mosdóhasználatkor a leggyakrabban azt érintjük meg.

Kórokozós készülékek

A fertőzésveszélyes tárgyak listájának élén mégis azok a mindennapi használatban lévő eszközök vannak, amelyekről sokan nem is gondolnák, hogy rendszeres tisztításra szorulnak. Ilyen a számítógép billentyűzete, az egér vagy az okostelefon, amelyekre a kórokozók legváltozatosabb közösségét juttatjuk fel.

Hogyan számoljunk le a lakásunkban élő baktériumokkal?

Teljesen kórokozómentes, laboratóriumi körülményeket természetesen nem lehet kialakítani a lakásunkban, erre azonban nem is kell törekedni. Érdemes azonban megfogadni az alábbi tanácsokat:

  • A felsorolt, problémás felületeket nem elég nedves szivaccsal áttörölgetni. Érdemes olyan antibakteriális felülettisztító készítményt is bevetni, amely a vírusok és baktériumok ellen is sikerrel felveszi a küzdelmet. A tisztításhoz használjunk kesztyűt.
  • A mosogató- és mosdószivacsot mindig jó alaposan szárítsuk ki használat után, hetente egyszer a mikrohullámú sütőbe is betehetjük 30-60 másodpercre, magas fokozaton.
  • A mobiltelefonokat és tableteket kikapcsolt állapotban töröljük át alkoholos törlőkendővel, vagy fújjunk ezekre is legalább 60 százalékos alkoholtartalmú tisztítószert. Fontos, hogy az eszközöket utána töröljük szárazra, mielőtt ismét használnánk! A mobilunkat hetente akár többször is érdemes megtisztítani.
  • Az elektromos eszközöket a tokjuk is védheti némiképp a szennyeződésektől, viszont ezeket is rendszeresen tisztítanunk kell!
  • Hasonló módon tisztítható az egér és a billentyűzet is, néhány havonta pedig a billentyűket is érdemes kiszedni, hogy az alattuk és közöttük lévő területet is fertőtleníthessük.
    Nagyon sok kórokozótól távol tarthatjuk magunkat, hogyha készpénz helyett kártyával fizetünk az üzletekben, időnként azonban a kártyát is töröljük át antibakteriális tisztítószerrel.
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration