Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ha mikroszkóppal vizsgálnánk meg minden körülöttünk lévő tárgyat, elborzadva látnánk, mennyi kórokozó vesz minket körül.

A pandémia idején sok szó esett a felületeken megtapadó vírusok és baktériumok veszélyeiről. El kellett fogadnunk: ezeket a legszigorúbb higiéniás előírásokat betartva sem tudjuk eltüntetni a környezetünkből. Ám hogy a szervezetünkön kívül meddig marad élet- vagy inkább fertőzőképes egy-egy mikroorganizmus, az a felület és a kórokozó típusától is függ.

Acél kontra réz

2011-ben egy angol tanulmány több háztartási eszközön vett górcső alá influenzavírusokat. A szövet- és fafelületeken nagyjából 4-5 óráig, a billentyűzeteken, telefonokon viszont 8-9 óráig maradtak aktívak a kórokozók! Egy 2016-os kutatás viszont kiderítette: a rozsdamentes acélfelületeken ennél sokkal tovább, akár hét napig is fertőzőképes lehet a vírus... A State University of New Jersey vizsgálati eredményei azt is kimutatták, hogy a rézből készült tárgyak azonban nem kedveznek a terjedésének, kevesebb mint négy óráig voltak "életképesek" a kórokozók ezeken a felületeken.


A New England Journal of Medicine néhány hónapja a koronavírus fertőzőképességét vizsgálta meg különböző felületeken. A tanulmány szerint rézen maximum négy óráig, kartonpapíron viszont már 24 óráig, muanyagon és rozsdamentes acélon pedig akár 72 óráig is "életben marad" a világjárványt okozó vírus. Persze a felületen túl számos más környezeti tényező, például a hőmérséklet is befolyásolja az élettartamát: szobahőmérsékleten tovább marad veszélyes, mint például egy átlagos mosásnak megfelelő, 40 Celsius-fokos környezetben. Általánosságban elmondható: a magas hőmérséklet és az alacsony páratartalom inaktiválja a kórokozót.

Otthonunk veszélyei

A lakás leginkább veszélyeztetett helyisége a konyha. Például a szalmonellát okozó mikroorganizmusok száraz felületen négy hétig is életképesek maradnak. Ezért fontos a munkalapot rendszeresen tisztítani. A pulton veszélyes lehet a mosogatószivacs is, célszerű hetente cserélni. A német Furtwagen Egyetem például bebizonyította: 1 négyzetcentiméternyi szivacson átlagosan 54 milliárd mikroorganizmus él. Otthonunk további kényes pontjai azok, melyeket minden családtag használ. A WC-ülőke, a csap, a kilincs, a távirányító egy-egy négyzetcentiméterén ezres nagyságrendben is lehetnek a baktériumok.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration