Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Reumatoid arthritisz

Reumatoid arthritisz

2020. október 09.

A reumatoid arthritiszt sokízületi gyulladásként is emlegetik, alapvetően egy ízületeket érintő autoimmun betegség.

Elsősorban a kéz- és láb kisízületein, a csuklón, a bokán és a térden okoz panaszokat, jellegzetes elváltozásokat. Legfőbb tünete az érintett ízületek gyulladása és dagadása, ami jelentős fájdalmat, mozgáskorlátozottságot, deformálódást okoz. Mindez rontja az ízületek funkcióját, nehezíti a kézhasználatot, a tárgyak megfogását, magát a járást. A betegség tünetei jellemzően fokozatosan alakulnak ki, de megesik az is, hogy a probléma hevesen indul. Ilyenkor gyorsan alakul ki csaknem az összes ízületet érintő, járásképtelenséget okozó komoly gyulladás, ami járhat akár lázzal is. A betegség az ízületeket azáltal károsítja, hogy az azokat bélelő hártyában a gyulladás során olyan anyagok termelődnek, amelyek ártanak a csontvégeket borító porcoknak. Mindez autoimmun folyamatok miatt történik, pontos kiváltó ok nem ismert. A betegséget periodicitás jellemzi, jobb és rosszabb időszakok váltják egymást, gyakori a fellángolás.

Élethosszig kezelni

A sokízületi gyulladás nem gyógyítható, de ha időben felismerik és megfelelően kezelik, a betegség kordában tartható, lefolyása lassítható. Ehhez az kell, hogy a tünetek jelentkezésekor azonnal megkezdődjön a reumatológiai kivizsgálás. Mivel hasonló panaszokat számos betegség okozhat, a fizikális vizsgálat mellett szükség van laborvizsgálatra – a véreredményeknél az úgynevezett reumafaktor lehet árulkodó –, képalkotó vizsgálatokra is. Ha a gyanú beigazolódik, folyamatos kezelésre, immunrendszerre ható gyógyszerekre van szükség. Ha ezek adottak, a porcok további károsodása jelentősen visszafogható. Ha a sokízületi gyulladás bázisterápiája nem hoz eredményt, injekciósan adott biológiai terápiás készítmények is szóba kerülhetnek. Ehhez már másfajta gyógyszereket használnak, olyanokat, amelyek főként a gyulladást csökkentik, célzottan hatnak a gyulladásban résztvevő sejtekre, az általuk termelt anyagokra. A gyulladás csökkentése azért kulcsfontosságú, mert ha nem történik meg időben, akkor az ízületek visszafordíthatatlanul deformálódnak.

Nem lehet abbahagyni

Fontos, hogy a bázisterápiát tünetmentes állapotban se függesszék fel, ugyanis ha ezt teszik, a betegség fellángol, az ízületek pedig komolyan károsodhatnak. A porcok szerkezetét a folyamatos gyulladás teljesen tönkre is teheti, így azok egyrészt kopnak, másrészt kimaródnak. Ha a betegség nagyon előrehaladott, a porcpusztulás pedig komoly mértéket ölt, csak a műtéti kezelés és a protézisbeültetés hozhat eredményt. Ha a gyulladásokat és fájdalmakat aktuálisan kell csillapítani, a nem szteroid készítmények, súlyos esetben pedig a szteroidok lehetnek hasznosak. A gyógyszeres kezelés mellett fontos a gyógytorna is, ami segíti az ízületek mozgástartományának megtartását, növelését. Ez akkor is hasznos, ha valaki a bázisterápián túl nem szorul külön kezelésre, állapota pedig nem rosszabbodik.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration