Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Görcsös hasi fájdalmakkal, hasmenéssel, véres hasmenéssel jár, súlyos esetben sipolyok is kialakulhatnak miatta. Ez lenne a Crohn-betegség, ami az érintettek életét nagyon megkeserítheti. Miért jelentkezik ez a gyulladásos bélbetegség, és hogyan lehet kezelni?

A Crohn-betegség olyan gyulladásos bélbetegség, amely jellemzően a vékonybél utolsó szakaszán és a vastagbélben okoz problémát, de előfordulhat a tápcsatorna más részén is. Az általa kiváltott gyulladás nem csak a bélnyálkahártyát érinti, hanem a bélfal teljes mélységét, ezért alakulhatnak ki miatta sipolyok is. A kórkép fennállásakor a normális és a gyulladt nyálkahártya-szakaszok váltják egymást, a mintázat úgymond mozaikos.

 

Az immunrendszer közbeszól

A probléma eredete nem teljesen tisztázott, egyedül azt tudják, hogy kialakulásában autoimmun okok játszanak szerepet. Bár ez nem egyértelmű, de azt valószínűsítik, hogy a gyulladáshoz a bélflóra megváltozására adott kóros immunreakció vezet. Ismert a Crohn-betegségre való családi hajlam is.

Az érintettek legfontosabb tünete a görcsös hasi fájdalom, a hasmenés, a véres hasmenés és a fogyás, ami akár komoly is lehet. A betegeknél gyakran alakul ki vashiányos vérszegénység is, aminek hátterében a bélgyulladás miatti vérvesztés áll. Ha a probléma a vékonybelet is érinti, akkor felszívódási zavarok is okozhatnak gondot. Súlyosabb esetben a gyulladás szűkületeket és összenövéseket, legrosszabb esetben sipolyokat is eredményezhet.

Gyógyszeres megoldás

A Crohn-betegség diagnózisát vastagbél-tükrözéssel állítják fel, amelynek során benéznek a vékonybélbe is. A két bélszakaszt nem csak megtekintik, hanem mindkettőből vesznek szövettani mintát is, majd azt patológussal is megvizsgáltatják. Ha beigazolódik a gyanú, akkor a betegséget gyógyszeresen kezelik, mindig a stádiumnak megfelelően. Súlyos esetben például szteroidokkal indítják a terápiát, más készítményeket azt követően kapnak a betegek. Ha a kezelés nem hoz eredményt, az érintetteknek immunológiai gyógyszereket és biológiai terápiákat is adhatnak, műtét viszont csak végső esetben – szűkületeknél és összenövéseknél, sipolyoknál – jön szóba.

facebook-share Megosztás