Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Görcsös hasi fájdalmakkal, hasmenéssel, véres hasmenéssel jár, súlyos esetben sipolyok is kialakulhatnak miatta. Ez lenne a Crohn-betegség, ami az érintettek életét nagyon megkeserítheti. Miért jelentkezik ez a gyulladásos bélbetegség, és hogyan lehet kezelni?

A Crohn-betegség olyan gyulladásos bélbetegség, amely jellemzően a vékonybél utolsó szakaszán és a vastagbélben okoz problémát, de előfordulhat a tápcsatorna más részén is. Az általa kiváltott gyulladás nem csak a bélnyálkahártyát érinti, hanem a bélfal teljes mélységét, ezért alakulhatnak ki miatta sipolyok is. A kórkép fennállásakor a normális és a gyulladt nyálkahártya-szakaszok váltják egymást, a mintázat úgymond mozaikos.

 

Az immunrendszer közbeszól

A probléma eredete nem teljesen tisztázott, egyedül azt tudják, hogy kialakulásában autoimmun okok játszanak szerepet. Bár ez nem egyértelmű, de azt valószínűsítik, hogy a gyulladáshoz a bélflóra megváltozására adott kóros immunreakció vezet. Ismert a Crohn-betegségre való családi hajlam is.

Az érintettek legfontosabb tünete a görcsös hasi fájdalom, a hasmenés, a véres hasmenés és a fogyás, ami akár komoly is lehet. A betegeknél gyakran alakul ki vashiányos vérszegénység is, aminek hátterében a bélgyulladás miatti vérvesztés áll. Ha a probléma a vékonybelet is érinti, akkor felszívódási zavarok is okozhatnak gondot. Súlyosabb esetben a gyulladás szűkületeket és összenövéseket, legrosszabb esetben sipolyokat is eredményezhet.

Gyógyszeres megoldás

A Crohn-betegség diagnózisát vastagbél-tükrözéssel állítják fel, amelynek során benéznek a vékonybélbe is. A két bélszakaszt nem csak megtekintik, hanem mindkettőből vesznek szövettani mintát is, majd azt patológussal is megvizsgáltatják. Ha beigazolódik a gyanú, akkor a betegséget gyógyszeresen kezelik, mindig a stádiumnak megfelelően. Súlyos esetben például szteroidokkal indítják a terápiát, más készítményeket azt követően kapnak a betegek. Ha a kezelés nem hoz eredményt, az érintetteknek immunológiai gyógyszereket és biológiai terápiákat is adhatnak, műtét viszont csak végső esetben – szűkületeknél és összenövéseknél, sipolyoknál – jön szóba.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration