Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Pikkelysömör

Pikkelysömör

2020. december 14.

A pikkelysömört – melynek hivatalos neve a pszoriázis – feltűnő bőrtünetei miatt sokan pusztán esztétikai problémának gondolják.

Pedig ez nincs így: a pikkelysömör olyan összetett kórkép, ami nagyban befolyásolja az életminőséget, rontja a munkaképességet, rossz hatással van a betegek lelkiállapotra is. Az esetek egy részében fájdalmas ízületi gyulladás is kapcsolódik a bőrpanaszhoz. A pikkelysömörhöz viszketés általában nem társul, de vannak a betegségnek olyan súlyosabb formái, amelynél ilyen tünet is jelentkezik.

Soha nem fertőző

A pszoriázis krónikus lefolyású betegség, és bár sokan hiszik, nem fertőző. A jellegzetes bőrtüneteket okozó gyulladás, ami miatt a bőrfelszínen vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú plakkok jelennek meg, immunológiai eredetű. Nem ismert minden részletében, hogy magát a betegséget mi okozza, de az biztos, hogy a rá való hajlam öröklődik. Tudják azt is, hogy a hajlam mellett szükség van valamilyen provokáló faktorra is, ami a folyamatot elindítja. Ilyen lehet például egy bőrsérülés, egy rovarcsípés vagy valamilyen gyulladás, tetoválás. Lehet provokatív tényező a cukorbetegség, valamilyen májbetegség vagy daganat is. Van példa arra is, hogy a pikkelysömör hívja fel a figyelmet valamilyen észrevétlen, korábban nem ismert betegségre. A pikkelysömört rosszabbíthatják egyes gyógyszerek, főképp egyes vérnyomáscsökkentők. Provokáló faktor az alkoholfogyasztás és a stressz is.

Kezelni a tüneteket

Ugyan a pszoriázis nem gyógyítható, de tünetei enyhíthetők. Azt ugyanakkor el kell fogadni, hogy a panaszok jellemzően csak a kezelés idejére múlnak el, után szinte mindig visszatérnek. Ha a bőrprobléma kisebb területet érint, kenőcsök is megoldást jelenthetnek, illetve az, ha a plakkokon látható pikkelyeket hámlasztókkal, sós fürdőkkel eltávolítják A felgyorsult hámsejtérést oldatokkal lehet gátolni, egyes esetekben pedig alkalmazhatók szteroidos kenőcsök, krémek és oldatok is, amelyek képesek csökkenteni a gyulladást. Mellettük jó hatású a pikkelysömörre a fénykezelés is. Súlyos, kiterjedt esetekben már az egész test fénykezelésére, vagy gyógyszeres kezelésre van szükség. Van már a pikkelysömörre biológiai terápia is, amelynek lényege a fehérvérsejtek, immunsejtek és a hámsejtek kölcsönhatásának célzott és részleges gátlása.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration