Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Az atópiás bőrbetegség sajnos elég sok baba életét nehezíti meg. A szülők bármit megtennének, hogy gyermekük tünetei elmúljanak végre. Eláruljuk, mi áll a betegség hátterében, és a probléma hogyan kezelhető.

Nincs annál szívfacsaróbb dolog, mint amikor azt látjuk, hogy a kisbabánk bőre kipirul, felhólyagosodik… 
Ő nyughatatlanná válik, mi pedig nem tudunk rajta segíteni. Csecsemőkorban sajnos az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati probléma az atópiás dermatitisz, vagyis a babaekcéma. Ez leginkább a fehér bőrű, kék szemű, szőke hajú babákat érinti. Természetesen mi, szülők próbálunk mindent megtenni, hogy enyhítsük szenvedésüket, de a probléma megszüntetése nem megy egyik napról a másikra. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és jó tanácsokat, hogy segítsük a kicsik minél hamarabbi felépülését.

A legfőbb tünetek

Állandó, csillapíthatatlan viszketés, száraz bőr, vöröses kiütés, hámló hólyagok. A száraz bőrfelület nagyon viszket, amit a kicsi vakarni kezd, ettől aztán az még jobban viszket. Ez az ördögi kör megzavarja az éjszakai alvását is, így nappal fáradt, nyűgös lesz.

Kiváltó okok

Vegyük sorra, milyen magyarázatai lehetnek a tüneteknek.
A bőrprobléma nem feltétlenül örökletes, de kialakulásának esélyét növelheti, ha a szülők vagy a nagyszülők ekcémásak
Megjelenését befolyásolhatják az anyatejen keresztül átjutott allergének is.
Kialakulásában nagy szerepet játszanak az allergizáló hozzávalók, például a tehéntej vagy a tojásfehérje. Óvatosnak kell lenni, nem véletlen, a szakemberek nem is ajánlják fogyasztásukat a baba egyéves koráig. 
Felbukkanásában közrejátszhat a nem megfelelő bőrápolás, az illatokkal, vegyi anyagokkal történő érintkezés is.
Kiváltó okai lehetnek még a különféle irritáló anyagok, például a dohányfüst.

Az érzékeny bőr tisztítása

Az atópiás betegeknél évek óta vitatott kérdés a fürdés javasolt gyakorisága és időtartama. Az utóbbi időben egyre inkább az a szakértői álláspont, hogy a gyakoriságának nincs jelentős hatása a bőr állapotára. Sőt, a fürdés segít a viszketés és a bőr érdességének csökkentésében, eltávolítja a baktériumok maradványait és az esetlegesen irritáló anyagokat. Sajnos a víz keménysége a tünetek romlását eredményezheti. A langymeleg, 27-30°C-os vízben való 5 perces fürdés, melynek utolsó 2 percében fürdőolaj hozzáadása is történik, segít megelőzni a bőr felső rétegének a kiszáradását. A szakemberek azt javasolják, hogy a tisztálkodáshoz a szappan és a szokásos tusfürdők helyett is válasszuk a bőrnyugtató fürdőolajat. A testápoló tejeket, krémeket pedig fürdés után, gyengéd szárítkozást követően használjuk, amíg a bőr még kissé nedves.

Fontos a kezelés

A betegség krónikus voltából adódóan akut fellángolások és rövidebb-hosszabb tünetmentes időszakok váltják egymást. A bőr védelmére szolgáló réteg, szaknyelven a bőrbarrier hiányából adódó fokozott vízvesztés miatt a tünetmentes időszakokban a rendszeres hidratálás képezi a terápia alapját. Fellángolások esetén gyulladáscsökkentők alkalmazására lehet szükség. Az érintett felületet akkor is kenni kell, amikor a kicsinek nincsenek tünetei, így előzhetjük meg a fellángolásokat, a zavaró bőrtüneteket és ezáltal hosszabbíthatjuk meg a tünetmentes időszakot. Szakemberek szerint a nyugtató, hidratáló védőkrémek rendszeres használata nagyon fontos.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration