Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Izomszakadás

Izomszakadás

2021. március 24.

Az izomszakadás oka gyakran a bemelegítés hiánya vagy a tűlerőltetés.

Izomszakadás jellemzően egy rossz mozdulat miatt történik, annak hatására szakad meg az izomrost folytonossága részlegesen vagy teljesen. Sportolóknál – különösen hobbisportolóknál – ez a sérülés viszonylag gyakori. Náluk ilyesmi azért fordul elő többször, mert kevésbé felkészültek, mint a profik, akik tudják, mire kell figyelniük. A legtöbbször a vádli és a combhajlító izom sérül, de szakadhat a combfeszítő és a bicepsz is. Más izmot ez a probléma csak ritkán érint.

Kötelező bemelegíteni

Izomszakadás nem csak akkor következhet be, ha valaki rosszul lép, elég hozzá az is, hogy egy erősebb terhelésnek kitett izomcsoport ne legyen jól bemelegítve. Tipikus ok az is, hogy egy-egy izmot hosszabb időn keresztül – heteken át – túlterhelnek. Ha ez történik, az izom görcsösebbé válhat, rugalmassága csökkenhet, egy-egy hirtelen terhelés vagy elrugaszkodás pedig könnyen a szakadását okozhatja. A problémák megelőzése végett mindig figyelni kell a bemelegítésre és a fokozatos terhelésre, a megfelelő regenerációs idő betartása. Fontos a megfelelő folyadékpótlás is annak érdekében, hogy az izom nehogy kiszáradjon, és emiatt sérülékennyé váljon.

Éles fájdalom

Ha megtörtént a baj, akkor azt éles, hirtelen jelentkező fájdalom jelzi, ami teljes szakadásnál erősebb, mint részlegesnél. Viszont ha az izom csak részlegesen szakad, de nem pihentetik, hanem tovább erőltetik, akkor az adott terület sérülékenyebb lehet, teljes szakadás is létrejöhet. A fájdalom mellett jelentkezhet bevérzés, és kialakulhat vérömleny és duzzanat is, de ez nem előírás. Ha a szakadás nagyobb területet érint és nagyon komoly, akkor a körülötte lévő bőr is bepirosodhat napokkal később. Az izomszakadás diagnózisát fizikális vizsgálattal, szükség esetén ultrahangos vizsgálattal és MR-el állítják fel, röntgenre csak ritkán van szükség.

Nyugalom és pihenés

A sérült testrészt fontos pihentetni, jegelni és fölpolcolni, ezeken túlmenően szükség lehet fizikoterápiás kezelésekre is. Ezek elsősorban a fájdalmat csillapítják, illetve a gyógyulást gyorsíthatják. Ha az érintett már tud mozogni, fontos a gyógytorna is annak érdekében, hogy a sérült izom újra megerősödjön. Műtétre csak ritkán van szükség, a sérült izom pihentetésre önmagától is szépen gyógyul. Operációt általában csak akkor végeznek – és akkor is csak elvétve –, ha például a combhajlító-izom, esetleg a bicepsz sérül.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration