Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Porcleválás

Porcleválás

2020. október 09.

Ez a sérülés leggyakrabban a térdet érinti, kisebb-nagyobb balesetek, rossz mozdulatok során az annak ízületében lévő porcgyűrűk szoktak megsérülni.

A porcsérülés, így porcleválás veszélyének nem csak az élsportolók vannak kitéve, hanem azok is, amik csak hobbiszinten, egészségmegőrzési célból sportolnak. Ez a sérülés leggyakrabban a térdet érinti, kisebb-nagyobb balesetek, rossz mozdulatok során az annak ízületében lévő porcgyűrűk szoktak megsérülni. Ebből a szempontból a leginkább rizikósnak azok a sportágak számítanak, amelyek a térdet különösen terhelik, és amelyeknél a térdízületre csavaró erők hatnak. Klasszikusan ilyen a kézilabda, a labdarúgás és a tenisz. Persze porcleváláshoz nem feltétlenül kell komoly sporttevékenység, ilyen baleset akár lépcsőzés közben is történhet. Gyakori az is, hogy túlterhelés okozza a sérülést. A porcgyűrűk degeneratív betegségek miatt is károsodhatnak. Ilyenkor a szövetek elhasználódása vezet olyan szöveti elváltozásokhoz, amelyek a porcszövet gyengüléséhez, majd sérüléséhez vezetnek. Ennek rizikója a kor előrehaladtával emelkedik, de senkinél sem magától értetődő. Az ide vezető kopásos folyamatokat mindenképp fokozza a súlyfelesleg, a korábbi szalagsérülés, illetve az, ha fiatalkori balesetek után elhanyagolták a kezelést.

Árulkodó fájdalom

A porcleválás hirtelen jelentkező komoly fájdalmat okoz, jellemzően korlátozódik miatta az érintett testrész mozgása is. Ha sérül az ízületi tok belsejében található hártya, akkor akár vérömleny is kialakulhat az érintett területen. Megesik, hogy a levált porcdarab olyan balszerencsésen ékelődik be, hogy a lábat az érintett nem is tudja teljesen kinyújtani, térde hajlítva marad. Az irritáció miatt a térdízületben jelentős duzzanat is kialakulhat. A porcsérülés miatti fájdalom mozgatás és terhelés esetén fokozódik, a sérült lábra nem is szabad ránehezedni. A baleset után mielőbb el kell menni orvoshoz, szerencsés esetekben ugyanis – elsősorban fiataloknál – nyílhat lehetőség akár a sérült porcrészlet visszavarrása is. Ha a sérülés a porc jó vérellátású területén történik és nem súlyos, akár spontán gyógyulás is történhet.

Nem szabad elhanyagolni

Fontos, hogy ha a porcsérülés, porcleválás gyanújakor az idősebbek is menjenek orvoshoz, műtétre ugyanis esetükben is szükség lehet. A helyzetet ilyenkor szakorvos méri föl fizikális vizsgálat és képalkotó vizsgálatok segítségével. Ha a térdízületi fájdalmak, duzzanatok, mozgásbeli panaszok ezt szükségessé teszik, elvégzik a sérült porcrészlet artroszkópos eltávolítását is. A megfelelő kezelés ilyenkor azért fontos, mert elmaradásakor akár véglegesen is beszűkülhet a mozgástartomány. Pihentetésre, fájdalomcsillapításra, majd gyógytornára akkor is szükség lehet, ha műtétet amúgy nem kell végezni.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration