Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Égési sérülések bármikor előfordulhatnak, de karácsonykor és a nyári grillezések idején mindenképp gyakoribbak. Mit tehetünk, ha ilyen baleset éri valamely családtagunkat?

Égő gyertya vagy annak viasza, forró folyadék vagy fémfelület, gőz és láng egyaránt okozhat égési sérülést, szerencsés esetben csak elsőfokút. Ilyenkor csak a bőr legfelső rétege sérül, az válik pirossá, feszessé és fájdalmassá. Súlyosabb a helyzet másodfokú égésnél, amikor a fájdalom már sokkal erősebb, az egyszerű pirosság helyett pedig inkább a vöröses-rózsaszínes márványozottság a jellemző. Ha a sérülés mély, akkor a sebfelszín általában fehéressé és hólyagossá válik, ha pedig a hólyagok megrepednek, a belőlük kiáramló vérplazma nedvessé teszi a sérült területet.

Hűtés és kenegetés

Ha valamilyen baleset nyomán első- vagy másodfokú égés történik, akkor a sérült bőrfelületet minél hamarabb hideg víz alá kell tartani, és folyatni rá a vizet hosszabb ideig. Ha az égés kiterjedtebb, komolyabb felhólyagzás vagy nyílt seb keletkezett, akkor ezt követően érdemes orvost is felkeresni. Ez azért fontos, mert a hólyagokat esetenként meg kell nyitni, és ezt szakszerűen csak rendelőben lehet megtenni. Ha külön ellátásra nincs szükség, akkor a gyógyszertárakban kapható, égésre javasolt krémek, zselék, spray-k tehetnek jó szolgálatot, azokat érdemes használni. Ha a fájdalom komolyabb, be lehet venni fájdalomcsillapítót is. Ha a bőrön kisebb hólyagok is keletkeztek, amelyek megnyíltak, akkor azokat – sebkezelők alkalmazása után – steril gézlappal le kell fedni.

Ha nagy a baj

A harmadfokú égés már súlyosabb, az a bőr alatti kötőszövetet is eléri. Ha ilyen történik, akkor a bőrfelszín piszkosszürkévé vagy igen halvánnyá, pergamenszerűvé válik. Fájdalom ilyenkor már nem jelentkezik, aminek oka az, hogy ennél a sérülésnél a bőr idegvégződései elhalnak. Ilyen esetekben mindig orvosi ellátásra van szükség. A negyedfokú égés még komolyabb, olyankor a szövetek – a bőr alatti kötőszövet, az izom- és csontszövet is – el is szenesednek. Ilyen szintű égés jellemzően csak tűzvészkor történhet, egyszerű otthoni balesetnél nem. Ugyanez igaz a harmadfokú égésre, az sem szokott előfordulni a hétköznapokban.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration