Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Horkolás

Horkolás

2021. december 20.

A horkolást, mint hanghatást, mindenki ismeri, az okát, eredetét viszont nem feltétlenül: ez a probléma amiatt alakul ki, mert alvás közben a felső légutakban szűkület keletkezik.

A felső légutak szűkülete amiatt jön létre, mert a nem merev fallal rendelkező felső légutak feszessége csökken (alvás közben az izmok elernyednek), a légvétel miatti szívóhatás viszont éjjel is adott. A horkolás rendszeressége, hossza és erőssége széles skálán változik: vannak, akiknél ez a hanghatás minden nap jelentkezik és szintje elviselhetetlen a partner számára, míg másoknál csak ritkán fordul elő.

Mi állhat a háttérben?

Az egyszerű horkolás hátterében több ok is állhat, megszüntetéséhez fontos ezek feltárása. Kiválthatja például az, hogy túl lazák a garat vagy/és a lágy szájpad izmai, szűkösek a torok térviszonyai. Növeli a horkolás rizikóját, illetve a hanghatás erősségét az orrsövényferdülés is. Aki túlsúlyos, az mindenképpen nagyobb eséllyel fog horkolni, egyszerűen azért, mert a súlyfelesleg a garat nyálkahártyája alá is lerakódhat, ami így kihat a torok anatómiai viszonyaira, nyomást gyakorol a légcsövekre. Emeli a rizikót a dohányzás is amiatt, mert hatására a nyálkahártya gyulladttá, ödémássá válik. Rontja a helyzetet az alkoholfogyasztás és az altatók használata is, mert miattuk az izmok még jobban elernyednek, a légutak is könnyebben összesnek.

Ok szerint kezelni

A horkolást az okok feltárása után komplex módon kezelik. Fontos például a testsúly csökkentése és a dohányzás, alkoholfogyasztás mellőzése, ha pedig pozíciófüggő horkolásról van szó (ilyenkor az érintett csak akkor horkol, ha például háton fekszik), speciális pizsama beszerzése. A nem műtéti megoldások közül a horkolás okától függően segíthet az úgynevezett lágyszájpad-előemelő vagy az állkapocs-előemelő, vagy éppen az orrszárnyi tágító. Ha ezek a módszerek nem elegendőek, műtéti megoldásra van szükség. Ezek lehetnek hagyományos sebészi beavatkozások, de léteznek rádiófrekvenciás és egyéb eljárások is. Ha a horkolás alvási apnoé részjelensége (ilyenkor nem csak horkolásról van szó, hanem légzéskimaradásról is), akkor a kezelés úgynevezett pozitív nyomású légsínterápiával (CPAP) történik. Ennek lényege, hogy a garatot az alvás során enyhe pozitív nyomással tartják tágan. 

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvos 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration