Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Orrvérzés

Orrvérzés

2021. november 28.

Az orrvérzés hátterében gyakran az áll, hogy az orrnyálkahártya külvilághoz közeli része kiszárad, amiatt pedig sérülhetnek a benne futó erek is.

Az orrvérzés elég gyakori probléma, aligha van ember, aki legalább néhányszor ne találkozott volna vele. A kisebb orrvérzések hátterében gyakran az áll, hogy az orrnyálkahártya külvilághoz közeli része kiszárad, amiatt pedig sérülhetnek a benne futó erek is. Az ehhez vezető kiszáradást orrkenőcsök, orrolajok használatával lehet megelőzni. Kézenfekvő ok az is, ha valaki az orrába nyúl, vagy olyan tárgyat helyez az orrnyílásába, ami a nyálkahártyát felsérti. Ez főleg gyerekeknél fordulhat elé, de felnőtteknél is van rá példa. Balesetek, orrcsonttörések is vezethetnek olyan érsérüléshez, ami vérzést – jellemzően erőset – okoz.

Okok garmadája

Társulhat orrvérzés lázzal járó felső légúti betegségekhez, gyulladásokhoz is. Ilyenkor a konkrét kiváltó ok az, hogy a gyulladt nyálkahártyán értágulat és vérbőség alakul ki, ami az erek megpattanásához vezethet. Ugyancsak állhatnak az orrvérzés hátterében orrüregi, orrmelléküregi daganatok, akár jóindulatúak is. Lehetnek az orrvérzés okai olyan problémák is, amelyek a szervezet egészét érintik. Jó példák erre a szív- és érrendszeri betegségek (klasszikusan a magas vérnyomás), a veseproblémák, a vérképzőszervi rendellenességek. Emiatt is fontos, hogy a rendszeres orrvérzés hátterét feltárják, okát megkeressék. A panaszt akkor is komolyan kell venni, ha a vérzés nagyon enyhe és hamar megszűnő, ám rendszeres, ugyanis vérszegénységhez már ez is vezethet.

Hátradőlni tilos!

Az egyszerű orrvérzés – amelynek hátterében nem áll komolyabb betegség – jellemzően spontán megszűnik, orvosi ellátásra általában nincs szükség. Egyedül arra kell figyelni, hogy ha orrunk vére elered, akkor a fejünket ne hajtsuk hátra. Ha ezt tesszük, akkor a vér lenyelése ráadásként hányingert is okozhat. Emiatt tanácsos inkább előrehajolni, majd az orr oldalsó, lágy részét – azon az oldalon, ahol az orr vérzik – oldalról az orrsövényre nyomni, összepréselve azzal a felszínen futó ereket. Ezt a pozíciót nagyjából öt percig meg is kell tartani. Ha ez nem hoz eredményt, akkor mindenképp orvosi beavatkozásra van szükség. Ez jelenthet helyi kezelést, ecsetelést vagy égetést, ha pedig a vérzés nagyon erős, akár tamponálására is szükség lehet.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration