Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Hüvelygombásodás

Hüvelygombásodás

2021. március 02.

A hüvelyi fertőzések a leggyakoribb nőgyógyászati problémák közé tartoznak, ezek közé sorolható a gombás hüvelyi fertőzés is. Ennek fő tünete az intim tájék viszketése, az irritáció és a szeméremajkak enyhe duzzanata, a sajgó érzés a hüvelybemenet környékén. Fontos panasz a túrószerű, fehéres színű, szagtalan hüvelyfolyás is.

 

Marad a kémhatás

Gombás hüvelyi fertőzéseknél – szemben a bakteriálisakkal – a hüvely pH értéke nem változik, megmarad a 3,5 és 4,5 közötti pH tartományban. Ugyanakkor a hüvelyflórában a jótékony tejsavbaktériumok helyett a gombák szaporodnak el, azok kerülnek túlsúlyba. Utóbbiak a hüvelyflórában normál állapotban is jelen vannak, túl csak akkor szaporodhatnak, ha az immunrendszer legyengült. Ilyenkor a hüvelyflórában lévő jótékony baktériumok nem képesek kordában tartani ezeket a gombákat. Erre nagyobb az esély terhesség alatt és antibiotikum-kúra után, cukorbetegség esetén és menstruáció alatt, fogamzásgátló szedésekor, HIV-fertőzés esetén.

 

Kapszula vagy tabletta

Ha a jellegzetes panaszok alapján hüvelygombára gyanakodnak, és a hüvely pH értéke sem tolódott el (ez patikában kapható tesztekkel mérhető), meg lehet próbálkozni a hüvelygomba otthoni kezelésével. De ez csak enyhe panaszoknál javasolt, vagy ha a probléma nem áll fent régóta. Ilyenkor hüvelykapszulák és hüvelytabletták használhatók, de vannak olyan krémek is, amelyek a külső nemi szervek gombafertőzése esetén lehetnek hasznosak. Azt viszont tudni kell, hogy a külsőleges krémek csak a viszketést és a hasonló tüneteket enyhítik, magát a fertőzést nem szüntetik meg. Mivel azonban a hüvelyi és a külső fertőzés a legtöbb esetben együtt jelentkezik, ajánlott az ilyen kezeléseket kombináltan alkalmazni. A kezelés végeztével tanácsos hüvelyi probiotikumokat is használni, mert azok segítik a hüvelyflóra normalizálását. Érdemes tudni, hogy a hüvelygomba ugyan nem tartozik a szexuális úton terjedő betegségek közé, de a partnerek visszafertőzhetik egymást. Emiatt érdemes a partner tüneteit is feltérképezni, és ha szükséges, őt is kezelni.

Ha a panaszok az otthoni kezelés ellenére nem csökkennek, mindenképpen orvoshoz kell menni.

 

Lektor: dr. Vajda Miklós szülész-nőgyógyász

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration