Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A hüvely gombás és bakteriális fertőzése egyaránt kellemetlen, de a két probléma nem ugyanazokat a tüneteket okozza, és nem is ugyanazt a kezelést teszi szükségessé. Miben különböznek a panaszok?

Nem vezet jóra, ha a gombás fertőzéseket baktériumellenes szerekkel kezelik, vagy ha a bakteriálisakat gombaellenesekkel, ezért jó tisztában lenni, melyik típussal állunk szemben. A gombás és bakteriális fertőzés elkülönítését segíti, ha végigvesszük a főbb tüneteket. Hüvelygombára például az utal, ha az intim tájék viszket, és sajgó érzés is jelentkezik a hüvelybemenet környékén. Árulkodó jel az is, ha a szeméremajkak picit duzzadtak. Tipikusan gombás fertőzést jelez az is, ha a hüvelyváladék fehér, túrós állagú.

Nem mindig ugyanolyan

Vannak olyan panaszok is, amelyek nem mindig jelentkeznek a gombás fertőzéseknél, de ha igen, akkor jelzésértékűek lehetnek. Ilyen például az, amikor a szeméremajkak nem csak duzzadtak, hanem ki is vörösödnek, égően fájnak. Gombás eredetre utalhat az is, ha a szexuális együttlétnél fájdalom jelentkezik. Hasonló panaszok vizelésnél is érezhetők lehetnek, súlyosabb esetben sebek is kialakulhatnak a hüvely környékén. Arra is van példa, hogy berepedezik a szeméremtájéki bőr.

Ha baktérium támad

A hüvely bakteriális fertőzésére az utal, ha vizes állagú, szürkés-fehéres folyás jelentkezik, és ahhoz halra emlékeztető szag társul. Jellemző, hogy ezek a tünetek szexuális együttlét után vagy a menstruáció alatt rosszabbodnak. Fontos különbség az is, hogy ez a fertőzés – ellentétben a gombás eredetűvel – nem okoz sem fájdalmat, sem pedig irritációt. Itt a külső intim területeken nem jelentkezik duzzadás sem. Az ugyanakkor előfordul, hogy valaki a bakteriális fertőzés ellenére tünetmentes.

Számít a kémhatás is

Az érezhető, látható tünetek mellett különbség az is, hogy más hüvely-pH-t eredményez a gombás fertőzés, és mást a bakteriális. Ezt azért jó tudni, mert vannak olyan tesztek, amelyek ezt meghatározva segítenek elkülöníteni a két fertőzést. A hüvely alapvetően savas – 3,5 és 4,5 közötti – pH-ját a gombás fertőzés nem tolja el, viszont a hüvelyflórában a jótékony tejsavbaktériumok helyett a gombák szaporodnak el, azok kerülnek túlsúlyba. Bakteriális fertőzésnél nem csak ez történik, hanem a pH is változik, értéke 4,5 fölé emelkedik. Ilyenkor káros baktériumok szorítják ki a tejsavbaktériumokat, a problémát ez okozza. Mivel a pH-érték mindkét esetben árulkodó, a tesztek komoly segítséget jelenthetnek abban, hogy egyértelműsíteni lehessen az intim problémák eredetét.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration