Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Övsömör

Övsömör

2021. május 01.

Az övsömör vírusos eredetű fertőző betegség, rendkívül erős fájdalommal jár együtt. A nevét a test középső részén kialakuló kiütésekről kapta.

Az övsömör olyan ideg- és bőrgyulladás, amit a bárányhimlő vírusa (a Varicella-zoster; HHV-3) okoz. Aki már átesett ezen a jellemzően gyerekkori betegségen, az életre szóló védettséget nyer ellene, de maga a vírus a szervezetben - a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben - tárolódhat. Gondot ez alapvetően nem okoz, viszont a vírus immunhiányos állapotban, így például immungyengítő kezelések alatt, daganatos megbetegedéseknél aktiválódhat (sok esetben a kórokozó újraéledésének nincs kimutatható oka), ilyenkor pedig övsömör alakulhat ki. Érdekesség, hogy az övsömör és a bárányhimlő közti kóroki összefüggést egy magyar gyermekorvos, ifj. Bókay János fedezte fel, aki 1885 és 1929 között a Semmelweis Egyetem gyermekklinikájának is igazgatója volt.

Övszerűen sugárzik

Az övsömör jellemzően a bordaközi idegek mentén lép fel, onnan sugárzik övszerűen. Gyakori, hogy az igen erős fájdalom jelentkezése előtt a háton és a mellkason – az érző idegek által érintett középső területen – kiütések, majd hólyagok tűnnek fel. Megesik az is, hogy a sorrend fordított, és a bőrkiütések előtt jelentkezik a komoly fájdalom. A hólyagok hamar kifakadnak, a bőrelváltozás pedig 2-4 hét alatt gyógyul. Ez általában nyomtalan, de maradhatnak vissza az övsömör után hegek is. A betegséget a kórelőzmények és a jellegzetes tünetek miatt általában könnyen felismerik, ám a helyzet nehezebb, ha az idegfájdalom megelőzi a bőrkiütéseket. Ilyenkor az a gond, hogy a fájdalom hasonlíthat számos betegség - például a szívinfarktus vagy az epekő - tüneteihez.

Akár fél évig is eltarthat

A herpes zoster vírusa ellen létezik hatékony antivirális készítmény, az övsömört azzal kezelik, de mellette ellátják a bőrelváltozásokat is. Itt a cél a fájdalom és a gyulladás csillapítása, amihez esetenként erős fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. Különös figyelmet érdemelnek azok az esetek, amelynél a bőrtünetek az arcot és a szemet is érintik, mivel ilyenkor akár vakság is kialakulhat. A bőrbetegség elmúltával a kezelésnek jellemzően nincs vége, mert az idegfájdalom akár fél évig is fennmaradhat. Az övsömörről fontos tudni, hogy maga a betegség nem fertőződő, viszont az arra fogékony embereknél bárányhimlőt okozhat a kórokozó átadása. Ugyanakkor a bárányhimlőn már átesett betegekre nézve az övsömörös beteg nem jelent veszélyt.

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás