Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Mára már egyértelművé vált a szakemberek számára, hogy a koronavírus-járvány végére még nem tehetünk pontot – legalábbis a hosszútávú hatások kezelésében semmiképpen. Ebből a célból alakultak immár Magyarországon is vadonatúj, ún. poszt-COVID ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatások.

Kiknek szól?

Ezekben az egészségügyi intézményekben elsősorban a koronavírus-fertőzésen átesett, már gyógyultnak számító, tehát az aktív fertőzöttség állapotán átesett, egykori betegek számára nyújtanak ellátást. Az idő előre haladásával a szakemberek felismerték a tényt, hogy a COVID-19 fertőzés kifejezetten nagy számban hagy maga után hosszútávú szövődményeket, az immár gyógyultnak nyilvánított betegeknek pedig csaknem a fele számolt be arról tapasztalatról, hogy az életminőségük nem tért vissza a COVID után az azt megelőző, korábban megszokott színvonalra. Erre a meglepően nagy mértékben jelenlévő, aggasztó jelenségre rendkívül sokan keresnek megoldást, az igényre pedig immár az egészségügyi ellátórendszer kidolgozott javaslatokkal és ambuláns szűrési lehetőségekkel reagál.

 

Komplex szűrőcsomagok és szakmai mélyfúrás

Egyes intézmények kifejezetten ennek a problémának dedikált COVID-teameket hoztak létre, azaz olyan csapatokat, melyeknek tagjai különböző szakterületek specialistái, akik együtt dolgoznak kifejezetten a koronavírus-fertőzéshez köthető szövődmények kezelésén. Ezekben az esetekben általában minimum négy nagy területet vizsgálnak – ezek jellemzően a belgyógyászat, tüdőgyógyászat, kardiológia és a neurológia. Egyes esetekben viszont akár ennél is több különböző szakterület specialistájának bevonásával is történhet a komplex szűrés.

Mivel a tapasztalatok alapján a koronavírus szövődményei a leggyakrabban a szívet és a tüdőt támadják, a mellkasröntgen, a szívultrahang, a laboratóriumi vizsgálat és a belgyógyászati valamint a kardiológiai konzultáció adják a szűrés alapját.

 

Ezzel szemben számos kórházban érhető el szakrendelésekhez kötődő poszt-COVID ambulancia, amennyiben általános kivizsgálás helyett valamilyen konkrét, a koronavírus-fertőzéssel összefüggő, vagy azt követően tapasztalt panasszal fordulnánk szakemberhez. Ennek köszönhetően a gasztroenterológiai szövődményektől kezdve a fül-orr-gégészeti specialisták által működtetett Szaglás Ambulanciáig számos különböző helyre fordulhatunk. 

 

Egyes gyermekkórházakban kifejezetten a kiskorúak ellátására létrehozott ambulanciák is létesültek, reagálva a helyzetre, hogy a járvány sajnos mind több 18 év alatti kis beteget érint egyre komolyabban.

 

Figyeljünk a mentális egészségünkre is!

Idén tavasszal elsőként Budapesten, a Nyírő Gyula Kórházban nyílt meg, de azóta már több vidéki városban is elérhető olyan speciális poszt-COVID ambulancia, ahol kifejezetten a mentális terheket és lelki tüneteket kezeli, elsősorban hagyományos, terápiás eszközökkel. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a koronavírus-fertőzésen átesett betegek nagy százalékát érintik a lelki megterhelésből eredő tünetek, amelyeket nem szabad kezeletlenül hagyni, mert megfelelő terápiával nagyfokú életminőség-javulás érhető el. Fordítsunk tehát figyelmet a lelki és mentális egészségünk ápolására is, bátran tájékozódjunk arról, hogy hova fordulhatunk, ha a szorongás, a türelmetlenség, az ingerlékenység, a gyakori kedélyállapot-változások, vagy akár a depresszió tüneteit észleljük magunkon.

 

Olvassa el cikksorozatunk előző részeit is!

  1. A hosszú-COVID jelenségről dióhéjban
  2. Még egyszer a COVID-19 fertőzés utóhatásairól - nagyon fontos beszélnünk a pszichés és mentális terhelésről

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration