Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Övsömör

Övsömör

2021. május 01.

Az övsömör vírusos eredetű fertőző betegség, rendkívül erős fájdalommal jár együtt. A nevét a test középső részén kialakuló kiütésekről kapta.

Az övsömör olyan ideg- és bőrgyulladás, amit a bárányhimlő vírusa (a Varicella-zoster; HHV-3) okoz. Aki már átesett ezen a jellemzően gyerekkori betegségen, az életre szóló védettséget nyer ellene, de maga a vírus a szervezetben - a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben - tárolódhat. Gondot ez alapvetően nem okoz, viszont a vírus immunhiányos állapotban, így például immungyengítő kezelések alatt, daganatos megbetegedéseknél aktiválódhat (sok esetben a kórokozó újraéledésének nincs kimutatható oka), ilyenkor pedig övsömör alakulhat ki. Érdekesség, hogy az övsömör és a bárányhimlő közti kóroki összefüggést egy magyar gyermekorvos, ifj. Bókay János fedezte fel, aki 1885 és 1929 között a Semmelweis Egyetem gyermekklinikájának is igazgatója volt.

Övszerűen sugárzik

Az övsömör jellemzően a bordaközi idegek mentén lép fel, onnan sugárzik övszerűen. Gyakori, hogy az igen erős fájdalom jelentkezése előtt a háton és a mellkason – az érző idegek által érintett középső területen – kiütések, majd hólyagok tűnnek fel. Megesik az is, hogy a sorrend fordított, és a bőrkiütések előtt jelentkezik a komoly fájdalom. A hólyagok hamar kifakadnak, a bőrelváltozás pedig 2-4 hét alatt gyógyul. Ez általában nyomtalan, de maradhatnak vissza az övsömör után hegek is. A betegséget a kórelőzmények és a jellegzetes tünetek miatt általában könnyen felismerik, ám a helyzet nehezebb, ha az idegfájdalom megelőzi a bőrkiütéseket. Ilyenkor az a gond, hogy a fájdalom hasonlíthat számos betegség - például a szívinfarktus vagy az epekő - tüneteihez.

Akár fél évig is eltarthat

A herpes zoster vírusa ellen létezik hatékony antivirális készítmény, az övsömört azzal kezelik, de mellette ellátják a bőrelváltozásokat is. Itt a cél a fájdalom és a gyulladás csillapítása, amihez esetenként erős fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. Különös figyelmet érdemelnek azok az esetek, amelynél a bőrtünetek az arcot és a szemet is érintik, mivel ilyenkor akár vakság is kialakulhat. A bőrbetegség elmúltával a kezelésnek jellemzően nincs vége, mert az idegfájdalom akár fél évig is fennmaradhat. Az övsömörről fontos tudni, hogy maga a betegség nem fertőződő, viszont az arra fogékony embereknél bárányhimlőt okozhat a kórokozó átadása. Ugyanakkor a bárányhimlőn már átesett betegekre nézve az övsömörös beteg nem jelent veszélyt.

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration