Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Rotavírus-fertőzés

Rotavírus-fertőzés

2021. szeptember 18.

A betegség elsősorban kicsi gyerekekre jelent veszélyt, az egy évnél kisebb csecsemőknél akár kiszáradáshoz is vezethet.

A rotavírus-fertőzés híg, vizes hasmenéssel jár, gyerekkorban szinte mindenkit érint. A vírus felnőtteket is megfertőzhet, de náluk komoly problémát csak akkor okozhat, ha az érintettnek károsodott az immunrendszere, illetve, ha valamilyen oknál fogva képtelen pótolni az elvesztett folyadékot.

Figyelni a kicsikre

A vírus a széklettel terjed, így átadását a higiénés szabályok betartása és a rendszeres kézmosás segíti. A fertőzés óvodákban, bölcsődékben is amiatt terjed könnyen, mert a kicsik erre nem mindig tudnak figyelni. A betegségnek komolyabb következményei azért lehetnek, mert miatta akár napi tízszer-tizenötször is jelentkezhet a híg, vizes hasmenés. A folyadékvesztést a hányás is fokozza, ráadásul a fertőzés lázzal is jár. Jobb esetben ezek a panaszok csak 2-3 napig állnak fenn, de megesik az is, hogy a rotavírus 4-5 napig hasmenést okoz. Az már ritka, hogy a betegség 5 napnál tovább elhúzódik. Mivel a rotavírus okozta hasmenéstől az egyéves kor alattiak könnyen kiszáradhatnak, így ha ennek lehetősége felmerül, a gyereket azonnal kórházba kell vinni. Komoly gondra az utalhat, ha a kicsi nagyon bágyadttá, aluszékonnyá válik, alig van vizelete, esetleg besüpped a kutacsa. Ilyenkor nem szabad várni, mert ebbe a szövődménybe a csecsemő akár bele is halhat.

Kortyonként itatni

Ha komolyabb tünetek nem jelentkeznek, az egy évnél kisebb gyereknek pedig csak híg, vizes a széklete, akkor otthon kell ápolni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kicsit kortyonként itatják, és figyelnek arra, hogy elfogyassza a szokásos folyadékmennyiségének legalább a kétszeresét. A jó szintet az jelzi, ha a vizelet rendben van, színe, mennyisége nem vészjósló. Diétára a gyereknek nincs szüksége, de a megfelelő só- és cukorpótlásra figyelni kell. Ennek biztosítását a gyógyszertárakban kapható rehidráló porok és oldatok is segíthetik. Ha a kicsi még szopik, akkor azt a betegségtől függetlenül folytathatja. A kezelés idősebb korban is hasonló, olyankor is figyelni kell az ionok pótlásra.

Gondolni az oltásra

A rotavírus-fertőzést szájon át beadandó védőoltással meg lehet előzni, így a szülőknek érdemes elgondolkodniuk annak alkalmazásán. A betegség ellen kétféle védőoltás kapható, az egyikből kettő, a másikból három adagra van szükség. Az elsőt 6 hetes életkortól adják be, majd a másodikat 4 héttel később. Annak érdekében, hogy korai védelem alakuljon ki, a kicsiknek 24 hetes korukig meg kell kapniuk a teljes oltási sort.

Lektor: dr. Kádár János immunológus, allergológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration