Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Azt, hogy a túlzott alkoholfogyasztás másnapossághoz vezethet, az is tudja, aki soha nem néz a pohár fenekére. Azzal viszont kevesebben vannak tisztában, hogy nem kell feltétlenül szeszes italt fogyasztani ahhoz, hogy másnaposan ébredjünk. Vajon mi okozhat az alkoholos másnapossághoz hasonló, kellemetlen tüneteket?

Hányinger vagy hányás, fejfájás, szédülés, szájszárazság, kimerültség – ez csak néhány a klasszikus másnapossággal járó kellemetlenségek közül. Ám aki így kel fel reggel, korántsem biztos, hogy előző este felöntött a garatra. Vajon mi okozhatja a másnaposság tüneteit, ha nem ittunk alkoholt?

 

Kiszáradás

Az alkohol többek között azzal is segíti a másnaposság tüneteinek kialakulását, hogy vizet von el a szervezetből. Ez magyarázza, hogy nem is kell szeszes italt inni ahhoz, hogy reggel rosszul érezzük magunkat - elég, ha előző nap egyszerűen nem iszunk elég folyadékot. Ha a testünk víztartalmának mindössze 1,5 százalékát elvesztjük, máris megfájdul a fejünk, kimerülünk, és szédelegni kezdünk. A folyadék hiánya az elektrolitok például a nátrium és a kálium szintjének hullámzásához is vezet, ami szintén a másnapossághoz hasonló tüneteket vált ki. A legjobb, ha a hiányzó vizet apró kortyokban pótoljuk, sőt, akár az elektrolit-szintet helyreállító sportialt is ihatunk.

 

Túl sok, vagy túl kevés koffein

Ha egy nap túl sok koffeint ittunk a normál adagunkhoz képest, az szintén kiszáríthatja a szervezetet, így megtörténhet, hogy másnap rossz közérzettel ébredünk. De ha túl gyorsan próbálunk leszokni a koffeinről, a megvonási tünetek is járhatnak a másnapossághoz hasonló kellemetlenségekkel. A legjobb, ha csak lassan, fokozatosan csökkentjük a napi koffein-adagunkat, ha pedig nem készülünk leszokni, akkor sem iszunk lényegesen többet a megszokott mennyiségnél. Az is fontos, hogy a kávé mellé mindig fogyasszunk bőségesen vizet is.

Egyes gyógyszerek

Egyes altatók és antidepresszánsok mellékhatása lehet, hogy szédüléssel, hányingerrel, fejfájással ébredünk, ha beszedjük őket. Az allergia ellen szedett antihisztaminok is okozhatnak reggeli rosszulléteket. A kellemetlen mellékhatásokról érdemes mindenképp beszélni az orvosunkkal, és szükség esetén, vele egyetértésben gyógyszert váltani.

 

Várandóság

A reggeli rosszullét egy még fel nem ismert terhesség korai jele is lehet. A várandósság a klasszikus rosszullét nélkül is okozhat kimerültséget, és fokozhatja az érzékenységünket egyes szagokra, ízekre. Ha mostanában többször is előfordult, hogy reggel hányingerrel kelt, érdemes beszerezni egy terhességi tesztet.

 

Betegségek

Az egyszerű kimerültségtől a fertőzésekig, a vérszegénységig, valamint a máj és a vese betegségeiig számos egészségügyi probléma okozhatja, ha reggel rossz közérzettel, hányingerrel, fejfájással kelünk fel. Ha ezek a reggeli tünetek nem múlnak el egy-két alkalom után, mindenképp érdemes kivizsgáltatni a háttérben megbújó esetleges betegségeket.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration