Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Ekcéma

Ekcéma

2020. december 14.

Az ekcéma bőrpírt, duzzanatot, hólyagokat, nedvedzést, pörkképződést, hámlást és viszketést is okozó felszínes bőrgyulladás.

Legismertebb formája a kontakt ekcéma, aminek hátterében irritáció és allergiás reakció egyaránt állhat. Utóbbinál a tünetek általában napokkal később jelentkeznek, mint hogy a bőr érintkezik az allergén anyaggal. Gyakori az is, hogy a panaszok még napokig rosszabbodnak, és több hétbe telik, mire a tünetek teljesen megszűnnek. Nem ritka az veleszületett ekcémára való hajlam, az atópiás dermatitisz sem.

Nikkeltől a festékig

Az ekcémát a legtöbbször olyan allergének okozzák, mint például a farmergombokban, ékszerekben, bizsukban lévő nikkel és króm. Érzékennyé tehetnek egyes műszálas anyagok is, de akár antibiotikumok, helyi érzéstelenítők, ragasztók, kozmetikai szerek és hajfestékek is. Ekcémás panaszt okoz a veleszületett hajlam miatt jelentkező atópiás dermatitisz is. Az ekcéma kialakulásának a fokozott izzadás mindenképpen kedvez.

Keresni az okokat

Nagyon fontos, hogy a panaszok jelentkezésekor kiderítsék a kiváltó okot, ha pedig sikerül, akkor lehetőség szerint el is távolítsák a betegek környezetéből. Mivel a száraz bőr hajlamosabb az ekcémára, az irritáló anyaggal való érintkezés kerülése mellett segíthet az is, ha folyamatosan ápolják, hidratálják bőrt, igyekeznek megelőzni a kiszáradását. Az aktuális tünetek helyi gyulladáscsökkentőkkel enyhíthetők, de emellett figyelni kell a felülfertőzések megelőzésére is. Ha a bőr nedvedzik is, akkor a gyulladt területre helyezhető hűtőborogatás is.

Súlyosabb esetben

Ha a helyzet súlyosabb, erősebb helyi gyulladáscsökkentőkre is szükség lehet. Az ilyen jellegű, szteroid tartalmú krémeket már csak orvos rendelheti, ilyen készítményeket önhatalmúlag nem szabad használni. Esetenként szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, ami antihisztamin tartalmú készítményekkel történik. Ezek a gyógyszerek a viszketést és az allergiás reakciót hivatottak csökkenteni. A probléma kezelése azért fontos, mert annak híján az ekcéma súlyosabb szövődményekhez vezethet, akut formája pedig krónikussá válhat.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration