Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső

Számtalan nehézséget okozhat, ha valaki a családban bőrproblémával küzd, a kellemetlen testi tüneteknek pedig akár lelki vonzatai is lehetnek. Éppen ezért fontos, hogy megértéssel forduljunk az ekcémás tünetekkel élő felé, hiszen számára a hétköznapi szituációk is fennakadásokat idézhetnek elő. Szerencsére azonban sokat tehetünk azért, hogy könnyebb legyen a helyzete. 

Az ekcémás tünetek bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ugyanúgy érinthetik az idősebb generáció tagjait, mint a serdülőket vagy a fiatal felnőtteket. A panaszok hasonlóak, de azért lehet sajátosságokról is beszélni. A kamaszoknál a hormonális változások, a felnőtteknél a különféle allergiák, fertőzéses megbetegedések és krónikus betegségek is befolyásolhatják azt, hogy mekkora területen és milyen módon jelenik meg a bőrprobléma. Akárkit is érintsen az ekcéma a családban, fontos a kollektív odafigyelés – legyen szó a gondozásról vagy éppen az életvezetési szokásokról –, hiszen ezzel nemcsak lelki támogatást nyújthatunk, de segíthetünk a tünetmentes időszakok meghosszabbításában is. 

Segítség az ápolásban

Ha gyermekünket, házastársunkat, esetleg idős szüleinket érinti az ekcéma, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az érzelmi megerősítés mellett milyen módon segíthetünk nekik a tünetek enyhítésében, illetve a tünetmentes időszakok fenntartásában. Az egészséges életmód kialakítása mindannyiunknak fontos, hiszen az, hogy mit eszünk és mit iszunk, jelentősen hozzájárul a bőrünk állapotához. Ebből egyértelműen következik, hogy a bőrproblémával küzdő családtag étrendjére még inkább érdemes odafigyelni, időt és energiát fordítani. 

Fontos, hogy a szintetikus anyagok helyett válasszunk számukra puha pamut- és vászonholmikat. Mindemellett az összes ruhadarabot, ágyneműt, törülközőt mossunk olyan mosószerrel, amely nem tartalmaz színezéket és erős illatanyagokat. Ha az öltözködésről van szó, kerüljék a szoros szereléseket!

Használjunk természetes összetevőjű, illetve illatmentes kozmetikumokat és bőrápolókat! 

Gondoskodjunk a megfelelő szellőztetésről, és igyekezzünk állandó hőmérsékletet és páratartalmat fenntartani a lakásban.

Figyeljünk arra, hogy az érintett ne kerüljön olyan helyzetekbe, melyek a bőr kiszáradását okozhatják. A klóros víz, a hosszú fürdőzés, a hűvös és szeles időjárás mind ronthat a helyzeten. Az elmúlt hónapokban gyakran használt kézfertőtlenítők sem épp ideálisak bőrproblémával élők esetében. A megoldás, hogy segítsünk, és emlékeztessük őket a hidratálás fontosságára. Az ekcémás bőr rendszeres, napi szintű ápolására ma már remek készítményeket kaphatunk a patikákban, de minden esetben érdemes tájékozódni, így elkerülhetjük azokat a termékeket, melyek rontanának a helyzeten, súlyosbítanák a tüneteket. 

Kiváltó okok sora

  • tartósan stresszes életmód (hajlam esetén főként)
  •  parfümök és különféle kozmetikumok, tisztálkodási szerek használata
  • tisztítószerek, öblítők használata
  • erős izzadás
  • allergia pollenre, állatszőrre, poratkára, penészre, porra
  •  bizonyos élelmiszerekkel szembeni érzékenység
  • baktériumok és gombák elszaporodása a bőrön
  • műszálas ruhanemű, állati eredetük miatt a gyapjúholmik
  • dohányfüst
  • extrém hőmérséklet, magas páratartalom
facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration