Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Tyúkszem

Tyúkszem

2021. február 23.

A laikusok a lábfej, elsősorban a talp elszarusodott kinövéseit tartják tyúkszemben, de az orvosok nézik azt is, hogy a panaszt mi okozza.

Állhat a probléma hátterében például az, hogy az adott terület fokozott nyomásnak van kitéve, de akár az is, hogy vírusfertőzés okoz burjánzást. Lehet a tyúkszemnek ortopédiai oka is. Ez akkor szokott így lenni, ha a megvastagodás, bőrkinövés nem egyszerű nyomás – például egy szűk cipő – miatt alakul ki, hanem valamilyen lábtorzulás, lábdeformitás miatt. Ilyen esetben egy amúgy tökéletes cipő is okozhat bajt.

Fájdalmas kinövés

Akármi is okozza a tyúkszemet, a fokozottan elszarusodó talpi bőrkinövés jellemzően fájdalmas is. A kinövések lehetnek csak pár milliméteresek, de akár centisek is. Ha a tyúkszem vírusfertőzés miatt alakul ki, akkor ezek a vírusos szemölcsök nagyobb területeken is összefolyhatnak.

Mivel a tyúkszem októl függetlenül hasonló tüneteket okoz, a pontos diagnózis felállítása mindig orvosi feladat. E nélkül a kezelést nem szerencsés megkezdeni, tartósan pedig semmi esetre sem jó önhatalmúlag tyúkszemtapaszt használni.

Keresni az okot

A tyúkszemtapaszok ötletszerű használata azért nem jó ötlet, mert ha a probléma hátterében valamilyen ortopédiai ok – például lúdtalp vagy harántsüllyedés – áll, a helyzet súlyosbodhat. Ilyenkor fontos ortopéd szakorvoshoz fordulni, aki megfelelő talpbetétet tud ajánlani. A tyúkszemtapaszok önhatalmú használata azért sem szerencsés, mert többségük szalicilsavat tartalmaz, ami a felszínt enyhén maró hatása révén puhítja. Ez azért gond, mert ha a kinövést vírusfertőzés okozza, akkor az ily módon fölpuhított bőrből a vírus könnyen átterjedhet a környékbeli szövetekre is. Emiatt ha a kinövést vírus okozza, vírusellenes szerekre van szükség.

Lektor: dr. Csernus Krisztina bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration