Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A vízhólyag kellemetlen, időnként fájdalmas tünete a bőr sérülésének. De vajon hogyan érdemes kezelni, hogy lehetőleg minél hamarabb meggyógyuljon?

Vízhólyag akkor keletkezik, ha a tartós ismétlődő dörzsölés miatt a bőr rétegei különválnak egymástól, és közöttük testfolyadék, például nyirokfolyadék, plazma szaporodik fel. A leggyakrabban a lábon alakul ki ez a kellemetlen elváltozás, ahol a kényelmetlen cipő kidörzsöli a bőrünket. De a kezünkön is létrejöhet vízhólyag, ha például kerti munka közben a szerszám, vagy edzés közben a súlyzó feltöri a bőrt.

 

A legjobb, ha megelőzzük!

Ahogy a legtöbb kellemetlen elváltozással, úgy a vízhólyaggal kapcsolatban is a legjobb ötlet a megelőzés. Figyeljünk arra, hogy a cipőnk kényelmes és megfelelő méretű legyen, és amikor csak lehet, viseljünk zoknit, harisnyát, hogy megvédjük a bőrünket a dörzsöléstől. Az új cipőt nedves, vastag zokniban törjük be, mielőtt egy hosszú napra belebújnánk. Aki komolyabb súlyokkal edz, vagy erőteljesebb kerti munkára készül, hordjon védőkesztyűt.

Néhány nap alatt magától is meggyógyul

A vízhólyag kellemetlen, ám alapjában véve ártalmatlan elváltozás, amely néhány nap alatt magától is rendbe jön. Ha nem fáj, és nem akadályozza a járásunkat, akkor nem érdemes hozzányúlni, sokkal jobb ötlet kivárni, amíg elmúlik. Felszúrni, kivágni több okból sem ajánlott. Egyrészt a vízhólyag alatt levő bőrréteg ilyenkor még nagyon érzékeny, vagyis seb rendkívül fájdalmassá válhat. Másrészt pedig a hólyag helyén így nyílt seb jön létre, amelyik könnyen elfertőződhet.

Felvágás helyett borítsuk a hólyagot puha anyagú fedőkötéssel, és óvjuk a további dörzsöléstől. Léteznek speciális hólyagtapaszok is, amelyek puha, zselészerű hidrokolloid anyagukkal gondoskodnak az érintett terület megóvásáról.

Más a helyzet, ha nagyon fájdalmas, vagy rossz helyen levő vízhólyagról van szó, vagy a hólyag környéke vörös és gyulladt. Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, aki steril körülmények között felnyitja a hólyagot, leszívja belőle a folyadékot és gondoskodik a sebkezelésről is.

 

Mit tegyünk, ha kipukkad?

Az is gyakori, hogy a vízhólyagot okozó dörzsölés, irritáció olyan erős, hogy fel is szakítja az épp csak kialakult hólyagot, és mire hazaérünk már fájdalmas, akár vérző seb tátong a helyén. A sérülést kezeljük sebfertőtlenítő szerrel, és ragasszuk le ragtapasszal vagy hólyagtapasszal, hogy megóvjuk, amíg a gyógyulás folyamata tart. A tapaszt természetesen érdemes rendszeresen tisztára cserélni, és a seb rendszeres fertőtlenítéséről is gondoskodni.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration