Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Mandulagyulladás

Mandulagyulladás

2020. október 25.

A mandulagyulladás a torok hátsó részében lévő páros mirigyszerv, a mandula gyulladásos megbetegedése, hátterében bakteriális vagy vírusos fertőzés áll.

Ez a betegség az egyszerű torokgyulladástól főleg abban különbözik, hogy ilyenkor nem csak a hátsó garatfal gyullad be, hanem már maguk a mandulák is. Ezt az orvosok a fizikális vizsgálaton könnyen észreveszik, látják azt is, ha tüszős mandulagyulladásról van szó. Utóbbi már komoly betegség, elhanyagolni nem szabad. Persze ezt általában nem is teszik, mert ilyenkor a beteg nagyon rossz általános állapotban van, fáj a torka, a fájdalom pedig nyelésre erősödik is. A mandulagyulladást minden esetben magas láz kíséri, jellemzően megnagyobbodnak a nyirokcsomók is.

Ha tüszők is vannak

A tüszős mandulagyulladást arról lehet felismerni, hogy ilyenkor a mandulákon pontszerű, esetleg összefüggő gennyes elváltozások is láthatók. Ha a mandulát megnyomják, genny is kipréselhető belőle. Ilyen esetekben a hang is jellegzetesen változik, a beteg azt érzi, mintha gombóc lenne a torkában.

Tüszős mandulagyulladásnál nagy a szövődmények veszélye is, a probléma okozhat ízületi gyulladást és vesegyulladást, de kialakulhat vele összefüggésben szívizom-gyulladás is. A mandulagyulladás és a tüszős mandulagyulladás között emellett fontos különbség, hogy míg az előbbit vírus és baktérium egyaránt okozhatja, addig az utóbbit csakis baktérium válthatja ki. Emiatt kell a tüszős mandulagyulladásra mindig antibiotikumot szedni, mellette pedig probiotikumot is. Megesik, hogy a mandulagyulladás kórokozóját külön meg is határozzák, az antibiotikumot pedig célzottan rendelik. Emellett szükség van tüneti kezelésre, ami a torokfájás és a láz enyhítését célozza.

Tályogos terület

A mandulagyulladás szövődményeként mandulatályog is kialakulhat, amelynek lényege, hogy a mandulán lévő, és a mandula körüli szövetekre is kiterjedő gyulladás betokozódik, körülötte az elpusztult fehérvérsejtekből genny keletkezik. Ez nagyon erős fájdalommal, nyelési képtelenséggel jár, ilyenkor az antibiotikum már nem igazán segít: ez esetben vagy a tályog megnyitása, majd a genny kiengedése, vagy pedig a mandula tályogos állapotban történő azonnal kivétele jelent megoldást. A mandulát jellemzően hat hét után az első esetben is eltávolítják. Erre egyszerű mandulagyulladásnál nincs szükség, csak akkor, ha benne tályog alakul ki. Az indokolatlan eltávolítás mindenképp hiba, ugyanis a mandula fontos immunszerv, jó, ha a helyén maradhat. Kivételére alapesetben csak krónikus mandulagyulladásnál kerülhet sor.

Lektor: dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész és foniáter szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration