Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A stresszcsökkentésnek számos módja létezik, de kevesen tudják, hogy egyes ételek fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy összességében nyugodtabbak és egészségesebbek legyünk!

Kuzdjuk le a stresszt etellel 16 9

A különféle stresszcsökkentő módszerek, a sportolás, relaxációs gyakorlatok mellett számos olyan étel is létezik, amelyek fogyasztásával megakadályozhatjuk azt, hogy elhatalmasodjon rajtunk az idegesség. Talán a legegyszerűbb és legélvezetesebb módja is a stressz leküzdésének, ha a következő ételeket esszük, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy mellékhatások nélkül érhetünk el kiváló eredményeket.

Mandula: A mandula rengeteg vitamint tartalmaz, többek között E-vitamint, amely az immunrendszert erősíti, és B-vitamint, amely segít nyugodt maradni stresszes helyzetekben. Érdemes naponta elrágcsálni belőle egy maréknyit.

Pisztácia: A pisztácia azáltal hat az ideges szervezetre, hogy enyhíti a stresszhormonok hatását. Javasolt belőle naponta ropogtatni.

Fekete tea: Kutatók kimutatták, hogy a fekete tea gyorsan segít legyőzni a stresszes helyzeteket. Egy vizsgálat során a résztvevők egy részével hat héten keresztül naponta 4 csésze fekete teát itattak, míg a többiekkel mást. A fekete teát fogyasztók sokkal nyugodtabbnak érezték magukat stresszes szituációk után, mint a többiek.

Narancs: A narancs magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely erősíti az immunrendszerünket. Az immunrendszer pedig segít a stresszhormonok elleni küzdelemben. Egy kutatásból kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik 3000 milligramm C-vitamint fogyasztottak egy stresszes esemény előtt, a vérnyomásuk és a kortizol szintjük is közel változatlan maradt.

Banán: Bőséges ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Képes száműzni a fáradtságot, jókedvre deríteni, és megnyugtatni az idegeket. Fizikai megterhelés után ellazítja az izmokat is. A benne található sok kálium és magnézium is jó hatással van idegekre.

Avokádó: Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét, és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. A magnézium és a lecitin jelentősen hozzájárulnak az idegek és az izmok ellazulásához, emellett mindkettő pozitívan hat a koncentrációs képességre, és növeli gondolkodás hatékonyságát.

Sárgabarack: A sárgabarack magnéziumban gazdag, amely természetes stresszoldó és izomlazító. Javasolt ezért friss vagy akár aszalt formában naponta fogyasztani e gyümölcsöt.

Lazac: Az Omega-3 zsírsavban gazdag ételek óvnak a szív- és érrendszeri betegségektől, és szabályozzák a stresszhormonok, vagyis a kortizol és az adrenalin kibocsátását. Számos ok miatt érdemes tehát a mindennapi étrendünkbe beilleszteni a különféle halakat, köztük a lazacot is.

Spenót: A spenót magnéziumban gazdag, amely segít szabályozni a kortizolszintet. A túl alacsony magnéziumszint fejfájáshoz, izomfájdalmakhoz és kimerültséghez vezethet, így a stressz esélyét is növelheti. Már egy adag spenót is feltölti a szervezetet a szükséges magnézium mennyiséggel, ezért érdemes stresszes időszakokban rendszeresen fogyasztani.

Vöröshagyma: A hagyma többek között kvercetint tartalmaz, amely stresszoldó hatású vegyület, ráadásul enyhe nyugtató hatással is rendelkezik.

Gyömbér: Vannak olyan vegyületek, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki hatásukat, és az agyon keresztül oldják a stresszt. A gyömbér több ilyen vegyülettel is rendelkezik, érdemes tehát rendszeresíteni az étrendünkben.

Ezeken kívül stresszcsökkentő hatása van még a szerotoninszintet növelő ételeknek, azaz a hántolatlan gabonaféléknek, teljes kiőrlésű lisztből készült ételeknek; a magas szeléntartalmú élelmiszereknek, többek között a spárgának, búzának, lilahagymának, fokhagymának, leveles zöldségeknek; egyes fűszereknek és fűszernövényeknek, úgy, mint az ánizsnak, a köménymagnak, a majorannának, az édesköménynek, a petrezselyemnek vagy a zellernek; a bórtartalmú ételeknek, például a paradicsomnak, almának, körtének, káposztának, mazsolának, szilvának; és a magas folsavtartalmú ételeknek is, többek között a zellernek, a céklának, vagy a brokkolinak.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration