Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

A stresszcsökkentésnek számos módja létezik, de kevesen tudják, hogy egyes ételek fogyasztása is hozzájárulhat ahhoz, hogy összességében nyugodtabbak és egészségesebbek legyünk!

Kuzdjuk le a stresszt etellel 16 9

A különféle stresszcsökkentő módszerek, a sportolás, relaxációs gyakorlatok mellett számos olyan étel is létezik, amelyek fogyasztásával megakadályozhatjuk azt, hogy elhatalmasodjon rajtunk az idegesség. Talán a legegyszerűbb és legélvezetesebb módja is a stressz leküzdésének, ha a következő ételeket esszük, és persze nem utolsó szempont az sem, hogy mellékhatások nélkül érhetünk el kiváló eredményeket.

Mandula: A mandula rengeteg vitamint tartalmaz, többek között E-vitamint, amely az immunrendszert erősíti, és B-vitamint, amely segít nyugodt maradni stresszes helyzetekben. Érdemes naponta elrágcsálni belőle egy maréknyit.

Pisztácia: A pisztácia azáltal hat az ideges szervezetre, hogy enyhíti a stresszhormonok hatását. Javasolt belőle naponta ropogtatni.

Fekete tea: Kutatók kimutatták, hogy a fekete tea gyorsan segít legyőzni a stresszes helyzeteket. Egy vizsgálat során a résztvevők egy részével hat héten keresztül naponta 4 csésze fekete teát itattak, míg a többiekkel mást. A fekete teát fogyasztók sokkal nyugodtabbnak érezték magukat stresszes szituációk után, mint a többiek.

Narancs: A narancs magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, amely erősíti az immunrendszerünket. Az immunrendszer pedig segít a stresszhormonok elleni küzdelemben. Egy kutatásból kiderült, hogy azoknak az embereknek, akik 3000 milligramm C-vitamint fogyasztottak egy stresszes esemény előtt, a vérnyomásuk és a kortizol szintjük is közel változatlan maradt.

Banán: Bőséges ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Képes száműzni a fáradtságot, jókedvre deríteni, és megnyugtatni az idegeket. Fizikai megterhelés után ellazítja az izmokat is. A benne található sok kálium és magnézium is jó hatással van idegekre.

Avokádó: Rendkívül gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. B-vitaminjai és a lecitin segítik az idegsejtek anyagcseréjét, és fontosak a lelki kiegyensúlyozottsághoz. A magnézium és a lecitin jelentősen hozzájárulnak az idegek és az izmok ellazulásához, emellett mindkettő pozitívan hat a koncentrációs képességre, és növeli gondolkodás hatékonyságát.

Sárgabarack: A sárgabarack magnéziumban gazdag, amely természetes stresszoldó és izomlazító. Javasolt ezért friss vagy akár aszalt formában naponta fogyasztani e gyümölcsöt.

Lazac: Az Omega-3 zsírsavban gazdag ételek óvnak a szív- és érrendszeri betegségektől, és szabályozzák a stresszhormonok, vagyis a kortizol és az adrenalin kibocsátását. Számos ok miatt érdemes tehát a mindennapi étrendünkbe beilleszteni a különféle halakat, köztük a lazacot is.

Spenót: A spenót magnéziumban gazdag, amely segít szabályozni a kortizolszintet. A túl alacsony magnéziumszint fejfájáshoz, izomfájdalmakhoz és kimerültséghez vezethet, így a stressz esélyét is növelheti. Már egy adag spenót is feltölti a szervezetet a szükséges magnézium mennyiséggel, ezért érdemes stresszes időszakokban rendszeresen fogyasztani.

Vöröshagyma: A hagyma többek között kvercetint tartalmaz, amely stresszoldó hatású vegyület, ráadásul enyhe nyugtató hatással is rendelkezik.

Gyömbér: Vannak olyan vegyületek, amelyek közvetlenül az agyra fejtik ki hatásukat, és az agyon keresztül oldják a stresszt. A gyömbér több ilyen vegyülettel is rendelkezik, érdemes tehát rendszeresíteni az étrendünkben.

Ezeken kívül stresszcsökkentő hatása van még a szerotoninszintet növelő ételeknek, azaz a hántolatlan gabonaféléknek, teljes kiőrlésű lisztből készült ételeknek; a magas szeléntartalmú élelmiszereknek, többek között a spárgának, búzának, lilahagymának, fokhagymának, leveles zöldségeknek; egyes fűszereknek és fűszernövényeknek, úgy, mint az ánizsnak, a köménymagnak, a majorannának, az édesköménynek, a petrezselyemnek vagy a zellernek; a bórtartalmú ételeknek, például a paradicsomnak, almának, körtének, káposztának, mazsolának, szilvának; és a magas folsavtartalmú ételeknek is, többek között a zellernek, a céklának, vagy a brokkolinak.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration
Patikus az applikációt alánlja az ügyfélnek
Patikai ajánlásra érkeztél? Add meg patikai ajánló kódod a részvételhez.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Etiam porta lorem quam, id vestibulum nibh pulvinar et. Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Vestibulum ante ipsum primis in faucibus orci luctus et ultrices posuere