Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladás

2020. október 02.

Az ínhüvelygyulladásnál az inakat körülölelő ínhüvely gyullad be, emiatt alakul ki az a hóropogásszerű, dörzsöléses elváltozás, ami áttételesen az inak begyulladását is jelenti.

A problémát hirtelen fellépő fájdalom és duzzanat jelzi, ami leggyakrabban a kézen és a csuklóban jelenik meg. Jelentkezhet a gyulladás mellett láz is, az érintett terület pedig egészen forró, tüzes is lehet. Utóbbi már arra utal, hogy az ínhüvelygyulladás hátterében fertőzés áll.

Ha monoton a mozdulat

A betegség nagyobb megerőltetések után jelentkezik, ilyen lehet például a fametszés, az ablakpucolás, súrolás, bármilyen monoton munka. Ujjakon folyamatos gépelés is okozhat ínhüvelygyulladást, de kiválthat ilyen panaszt az is, ha valaki például rendszeresen zongorázik. Állhat a probléma hátterében sérülés is, ha amiatt gennyes gyulladás alakul ki. Hajlam esetén a panaszok már kisebb megerőltetésre is kiújulhatnak. Ismert, hogy az ínhüvelygyulladás cukorbetegeknél gyakoribb, de ennek pontos oka nem tisztázott. A diagnózist az orvosok fizikális vizsgálat alapján állítják föl, ha pedig a panasz krónikus, tehát már hónapok óta fennáll, végezhetnek góckutatást is. Ilyenkor már nézik a laboreredményeket, szükség lehet képalkotó vizsgálatra is.

Pihenni és rögzíteni

Az ínhüvelygyulladást elsődlegesen a fájdalmas terület pihentetésével kell kezelni. Ez nagyon fontos, mert ha ezt elhanyagolják, akkor a megerőltetések miatt akár olyan akut gyulladás is kialakulhat, amely hónapokon keresztül fennálló krónikus gyulladássá fajulhat. A kezeléshez gyakran elegendő a fáslizás, vagy például az, ha a fájó ízülethez fáslival egy vonalzót rögzítenek. Súlyosabb tünetnél már érdemes tépőzáras rögzítősíneket is beszerezni. Melléjük az orvosok jellemzően nem szteroid gyulladáscsökkentő krémeket és gyógyszereket is javasolnak, ha pedig a helyzet így sem javul, fizikoterápia következhet. Fontos, hogy akinek hajlama van az ínhüvelygyulladásra, az lehetőség szerint kerülje az egyoldalú, monoton mozgásokat, és már a kisebb megterhelések előtt is melegítsen be. A panasz újbóli kialakulásának megelőzését az is segíti, ha a számítógépes egeret csuklótámasszal használják.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás