Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
2-es típusú diabétesz

2-es típusú diabétesz

2020. október 01.

A 2-es típusú diabétesz élethosszig tartó odafigyelést igénylő betegség, amelynek lényege, hogy az inzulin nem tud megfelelően hasznosulni a szervezetben.

Ennek következménye, hogy a cukor sem tud lebomlani, ráadásul a hasnyálmirigy rosszul reagál minderre, és még több inzulint termel. A betegség nagyon gyakori, például Magyarországon a 19 és 70 év közöttiek 8 százaléka érintett. Mivel elsősorban felnőtteknél jelentkezik, oka pedig más, mint a gyerekkori, 1-es típusú diabétesznek, felnőttkori diabéteszként is emlegetik.

Alattomos betegség

A betegség azért alattomos, mert a legtöbb esetben lappangva alakul ki, tünetei sokáig nincsenek, így akár évekig is fennállhat, mire felismerik a szövődmények miatt. Ilyenek például a látásproblémák, a bőrfertőzések és a lassan gyógyuló sebek, vagy éppen a bőrgombásodás. A problémára gyakran csak egy rutin vérvételnél mutat rá a magas vércukorérték. A diagnózis az éhgyomri vércukorszinten, a vizeletvizsgálaton, olykor vércukorterhelésen vagy inzulinszint-mérésen alapul. A felismerést követőn az esetleges szövődmények vagy szervi érintettségek feltérképezése következik.

Tehetünk róla, tehetünk ellene

A diabétesz legfontosabb rizikófaktora az elhízás, de kockázatát emelik a szív- és érrendszeri problémák és a családi hajlam is. Ebből következik, hogy megelőzését leginkább az segíti, ha kerüljük az elhízást, megfelelően táplálkozunk, figyelünk a testmozgásra. A prevenció már csak azért is fontos, mert a már kialakult cukorbetegség nem gyógyítható, csak menedzselhető, életmód-változtatással akár tünetmentessé is tehető. Kezelésében kulcskérdés az egyéni szinten meghatározott étrend betartása – a hangsúly a bevitt szénhidrátok mennyiségén és fajtáján van – de szükség lehet gyógyszerekre is. A terápia követése nagyon fontos, mert nélküle súlyos következményekkel kell számolni. Például itthon évente mintegy 3500 amputációt végeznek a cukorbetegség szövődményei miatt, és több mint 30 ezer látássérült is van – döntően azért, mert sokan nem tartják be az előírt kezelést. A jó hír, hogy ezek elkerülhetők egy jól beállított terápiával.

 

Lektor: dr. Kádár János immunológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration