Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Porckopás

Porckopás

2020. október 02.

A porckopás, vagy hivatalos nevén arthrózis olyan degeneratív ízületi betegség, amelynél a kisízületeket borító porc elvékonyodik, megkopik.

A jellemzően a végtagokat vagy a gerincet érintő probléma első jele a fájdalom és az ízületi merevség, ami általában fokozatosan alakul ki, hosszú hónapok, évek alatt. Legtipikusabb tünete a mozgáskor jelentkező fájdalom, ami kezdetben úgynevezett indítási fájdalom. Ez klasszikusan akkor érződik, amikor valaki például egy székről feláll. Jellemző emellett az ízület nyomásérzékenysége, deformálódása, időnkénti melegsége, duzzadtsága, ropogása is. Az ízület mozgása a porc pusztulása miatt be is szűkül, az ízület deformálódhat. A problémát az orvosok elsősorban a jellemző tünetek alapján, fizikális vizsgálatot követően, röntgenlelet birtokában diagnosztizálják.

Elsődleges a megelőzés

Bár a porcok a kor előrehaladtával maguktól is kopnak, a folyamatot külső hatások is gyorsíthatják. Klasszikusan ilyen a túlsúly, amely főleg a nagy terhet viselő lábízületeket veszélyeztetni. Rizikófaktor a sport vagy fizikai munka miatt túlterhelés, illetve a gyulladás is. A kockázatot fokozhatják korábbi, ízületi felszínt érintő sérülések is, például síbalesetek. Ilyenkor a veszély azért nagyobb, mert meglazulhatnak, részlegesen vagy teljesen elszakadhatnak azok a szalagok, amelyek az ízületek stabilitását is biztosítják. Fiatalabb korban jellemzően csak komoly túlterhelés, vagy valamilyen veleszületett rendellenesség, így például a csípőficam, O-láb vagy az X-láb esetén alakul ki porckopás. Ilyenkor a gondot az okozza, hogy a deformitás miatt a porcok aszimmetrikusan terhelődnek.

Mit lehet tenni?

A már kialakult porckopásnál elsődleges az ízületek terhelésének csökkentése, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ügyelni kell a testsúlyra, illetve arra, hogy ízületeket nem terhelő testmozgást válasszanak. Ilyen például az úszás, a gyógytorna, a nem megerőltető kerékpározás. Az izmok erősítése nagyon fontos, ha ugyanis gyenge az izomzat, az ízületek jobban terhelődnek. Ha a porckopás még kezdeti, segítséget jelentenek a porcerősítő étrend-kiegészítők, gyógyszerek, az időnkénti fizioterápiás kezelések. Ha jelentkeznek heveny fájdalmak vagy ízületi duzzanatok, az egyszerű fájdalomcsillapítók, nem szteroid gyulladáscsökkentők hozhatnak enyhülést. Mellettük segíthet a jegelés, borogatás, pakolások, de szükség esetén akár gyulladáscsökkentő szteroid-injekciót is kérni lehet orvostól Szükség esetén porcregeneráló injekciók is beadhatók az ízületbe, gyulladás esetén a kóros ízületi folyadék lecsapolása is szóba jöhet. Súlyosabb esetben már csak a műtéti megoldások jelentenek megoldást, ha pedig az elváltozás már olyan komoly, hogy járásképtelenséget okoz, protézis, más néven műízületet kell beültetni. Erre a leggyakrabban csípő- és térdkopás esetében van szükség.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

 

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration