Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Ízületeink épségét, egészségét a rendszeres, de nem megterhelő fizikai aktivitás szolgálja a leginkább. Ezt még akkor sem késő bevezetni, ha már érzünk némi problémát, fájdalmat egy vagy több ízületünk esetén, akár el is tűnhetnek a panaszok. Érdemes azonban néhány tanácsot megfogadni!

 

Az ízületek biztosítják a szabad mozgásunkat, azonban bonyolult és érzékeny részei szervezetünknek. Az ízületek felszínét borító kötőszövet, az ízületi porc ráadásul idősebb korban már nem regenerálódik teljes értékűen, így sokszor előfordul, hogy fájni kezd egy-egy ízületünk. Sokan erre az érintett terület pihentetésével, vagy a sport, mozgás beszüntetésével reagálnak, ám ez az egyik legrosszabb, amit tehetnek. Fájdalmas ízületek esetén is fontos ugyanis a rendszeres, megterhelést azonban nem jelentő mozgás.

Tanuljunk meg helyesen állni!

Az ízületek védelmének első alapszabálya, hogy már álláskor is figyeljünk oda rájuk. Ha hosszabb ideig kell állnunk, akkor tegyük azt mindkét lábunkat a földre helyezve, kis terpeszben, Így szimmetrikusan terheljük a gerincünket és a csípőnket. Időnként mindenképpen tegyünk meg néhány lépést, hogy izmainkat átmozgassuk.

Házimunka ízületkímélően

Néhány apró figyelmességgel sokat segíthetünk ízületeinknek a mindennapi otthoni teendőink során is. Nehéz dolgokat csak egyenes háttal, hajlított térdekkel emeljünk, ha pedig a bevásárlásból térünk haza, lehetőleg mindkét kezünket egyformán terheljük a csomagokkal. A háztartási munkák során is ügyeljünk a helyes testtartásra, az egyenes hátra.

Mozogjunk minden nap!

Az ízületi kopások megelőzésének a kisebb fájdalmak kiküszöbölésének legjobb módszere, ha napi rendszerességgel átmozgatjuk testünket. Akár már a séta is jó hatással lehet, de igazán jó eredményt akkor várhatunk, ha ennél intenzívebb mozgásformákat is beiktatunk a mindennapokba. Az ízületek szempontjából jó hatású lehet például a pilates vagy a jóga, amelyek minden részletet átmozgatnak, ugyanakkor nem megterhelők, kímélik az ízületeket, de az idősebbek akár a különböző senior tornagyakorlatok közül is választhatnak.

Végül, de nem utolsósorban: ügyeljünk a fokozatosságra és a változatosságra. Ne terheljük túl ízületeinket, és ne használjuk egyoldalúan azokat. Ha lehet, lassan, fokozatosan építsük fel a rendszeres napi mozgást, és többféle aktivitást váltogassunk.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration