Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Szénanátha

Szénanátha

2021. szeptember 18.

A szénanáthát allergiás náthaként is emlegetik, akkor alakul ki, ha a levegőben lévő allergéneket belélegezzük. Ezek amúgy ártalmatlan anyagok, de aki allergiás, annak szervezete ellenanyagot kezd ellenük termelni.

Emiatt gyullad be az orr és a torok nyálkahártyája, kezd folyni az orr, illetve jelentkezik tüsszögés. Ez a jelenség az immunrendszer túlzott, téves reakciója, amellyel a szervezet azt kívánja elérni, hogy a nyálkahártyán lévő anyagok távozzanak a szervezetből, ne jussanak be a légutakba. A probléma nagyon gyakori (a szénanátha a legtöbbször előforduló allergiás megbetegedés), a lakosság 10-15 százalékát érinti. Nem tudni, miért alakul ki, de az már kiderült, hogy a rá való hajlam örökölhető. Ismert az is, hogy a szénanátha gyakrabban alakul ki azoknál, akik asztmában, ekcémában vagy ételallergiában szenvednek.

Túl a pollenen

Bár a szénanátha legismertebb okai a pollenek, a szervezet egyebek mellett penész, por és állatszőr miatt is ellenanyagok termelésébe kezdhet. Gyakori az is, hogy aki allergiás, az egyszerre több anyagra is érzékeny. A miattuk jelentkező szénanátha lehet szezonális – erre a legjobb példa a különböző pollenek miatt kialakuló allergiás nátha –, de kiterjedhet akár az egész évre is. Erre jó példa az állati szőr és por. A szénanáthát okozó allergének megtapadhatnak párnákban és paplanokban, a ruházatban, a függönyben és a szőnyegben, a bútorok kárpitjában, így tünetek nem csak akkor jelentkezhetnek, amikor valaki például réten vagy állatok közelében jár, és közvetlenül érintkezik az allergénekkel.

Kerülni és kezelni

A szénanáthát megelőzni akkor lehet, ha kikerülhető az allergénekkel való találkozás, de például pollenek esetében ez nem megoldható. Ilyenkor gyógyszeres kezelésre van szükség, a panaszokat az enyhítheti. Az ekkor alkalmazott készítmények között lehetnek antihisztaminok, szteroidok és nyálkahártya-lohasztók is, de sok esetben – ha csak egy-két allergénről van szó – megoldást jelenthet az allergén immunterápia is. Magát az allergiát ez a módszer sem gyógyítja, de fokozza az allergén anyaggal szembeni toleranciát, ezáltal pedig csökkenteni a tüneteket. Alkalmazását általában azoknak ajánlják, akik több mint három hónapon keresztül szenvednek szénanáthától, illetve egyéb allergiás panaszoktól.

Lektor: dr. Kádár János, immunológus, allergológus, infektológus, belgyógyász főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration