Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Alma+ alkalmazás Töltsd le te is és próbáld ki
azonnali kedvezményeinket!
App qr code

Vannak, akik egy pohár vörösbor elfogyasztása után az allergiához hasonló tüneteket mutatnak: bőrpír, viszkető csalánkiütés, fejfájás, orrfolyás vagy éppen hasi panaszok jelentkeznek náluk. A probléma hátterében egy biológiailag aktív anyag, a hisztamin áll.

A hisztamin több más hasonló vegyülettel együtt fontos szerepet játszik az emberi szervezetben, de bizonyos esetekben mégis komoly panaszokat válthat ki. A hisztamin-intolerancia százból egy embert érint, ezek 80 százaléka 40 éves kora környékén járó nő. A hisztamint – vagy a hisztidin nevű aminosavat – tartalmazó élelmiszerek fogyasztását követően akár már tíz perccel jelentkezhetnek a táplálékallergiára vagy mérgezésre hasonlító tünetek.

 

Többféle oka is lehet a hisztamin-intoleranciának: természetesen a hisztaminban dús ételek fogyasztása is járhat panaszokkal, de előfordulhat, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő mennyiségben hisztamint bontó enzim (monoamin-oxidáz - MAO vagy diamin-oxidáz – DAO), esetleg a bél nyálkahártyája engedheti át nagy mennyiségben a hisztamint.

 

Miben található sok hisztamin?

Az alkoholos italok, különösen a vörösborok rendkívül jó forrásai, de bőven van belőle a sajtokban, a füstöléssel és pácolással készült húsokban, felvágottakban, kolbászokban. Ezen kívül a halak és a halkonzervek tartalmaznak még sok hisztamint, a zöldségek közül a paradicsom, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és a csicseriborsó, valamint a fermentált szójatermékek kerülendők ilyen probléma esetén. A ketchup, a paradicsomszósz, de még a borecet is panaszokat okozhat, a gyümölcsök közül pedig a banán, a narancs, a kivi, a körte és az eper kerülhet a tiltólistára. A sajtok esetén minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztaminszint, sőt a penésszel érő sajtok esetén (brie és roquefort) is ez a helyzet.

Sajnos, gyógyszerek hatására is megjelenhetnek a tünetek. Ilyenkor az adott hatóanyag a szervezetben hisztamint szabadít fel, vagy gátolja a DAO enzim működését. Az érzékenyeknek a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például a népszerű acetilszalicilsav, egyes nyákoldók (acetil-cisztein), antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők vagy izomlazítók használata okozhat panaszokat, ezért mindenképpen jelezzük orvosunknak, gyógyszerészünknek, ha hisztaminérzékenyek vagyunk.

 

Gyógyszerrel kezelhető

A hisztamin-intolerancia diagnózisa esetén érdemes kerülni a korábban felsorolt, magas hisztamintartalmú élelmiszereket. Azonban van megoldás a külső enzimpótlásra is, ilyenkor általában panasz nélkül fogyaszthatunk ezekből az élelmiszerekből is. Az úgynevezett DAO-pótló készítmények a gyógyszertárakban – természetesen az Alma Gyógyszertárakban is – recept nélkül beszerezhetők. Ezeket az étel elfogyasztása előtt meghatározott idővel kell bevenni, és segítségükkel az enyhébb tüneteket elkerülhetjük.

Orvosi tanácsra használhatók a pollenallergia esetén javasolt antihisztaminok is, amelyek az enyhébb tünetek mellett a súlyosabbakat is mérséklik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration