Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Vannak, akik egy pohár vörösbor elfogyasztása után az allergiához hasonló tüneteket mutatnak: bőrpír, viszkető csalánkiütés, fejfájás, orrfolyás vagy éppen hasi panaszok jelentkeznek náluk. A probléma hátterében egy biológiailag aktív anyag, a hisztamin áll.

A hisztamin több más hasonló vegyülettel együtt fontos szerepet játszik az emberi szervezetben, de bizonyos esetekben mégis komoly panaszokat válthat ki. A hisztamin-intolerancia százból egy embert érint, ezek 80 százaléka 40 éves kora környékén járó nő. A hisztamint – vagy a hisztidin nevű aminosavat – tartalmazó élelmiszerek fogyasztását követően akár már tíz perccel jelentkezhetnek a táplálékallergiára vagy mérgezésre hasonlító tünetek.

 

Többféle oka is lehet a hisztamin-intoleranciának: természetesen a hisztaminban dús ételek fogyasztása is járhat panaszokkal, de előfordulhat, hogy a szervezetben nem termelődik elegendő mennyiségben hisztamint bontó enzim (monoamin-oxidáz - MAO vagy diamin-oxidáz – DAO), esetleg a bél nyálkahártyája engedheti át nagy mennyiségben a hisztamint.

 

Miben található sok hisztamin?

Az alkoholos italok, különösen a vörösborok rendkívül jó forrásai, de bőven van belőle a sajtokban, a füstöléssel és pácolással készült húsokban, felvágottakban, kolbászokban. Ezen kívül a halak és a halkonzervek tartalmaznak még sok hisztamint, a zöldségek közül a paradicsom, a savanyú káposzta, a kovászos uborka és a csicseriborsó, valamint a fermentált szójatermékek kerülendők ilyen probléma esetén. A ketchup, a paradicsomszósz, de még a borecet is panaszokat okozhat, a gyümölcsök közül pedig a banán, a narancs, a kivi, a körte és az eper kerülhet a tiltólistára. A sajtok esetén minél hosszabb az érlelési idő, annál magasabb a hisztaminszint, sőt a penésszel érő sajtok esetén (brie és roquefort) is ez a helyzet.

Sajnos, gyógyszerek hatására is megjelenhetnek a tünetek. Ilyenkor az adott hatóanyag a szervezetben hisztamint szabadít fel, vagy gátolja a DAO enzim működését. Az érzékenyeknek a nemszteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok), például a népszerű acetilszalicilsav, egyes nyákoldók (acetil-cisztein), antibiotikumok, vérnyomáscsökkentők vagy izomlazítók használata okozhat panaszokat, ezért mindenképpen jelezzük orvosunknak, gyógyszerészünknek, ha hisztaminérzékenyek vagyunk.

 

Gyógyszerrel kezelhető

A hisztamin-intolerancia diagnózisa esetén érdemes kerülni a korábban felsorolt, magas hisztamintartalmú élelmiszereket. Azonban van megoldás a külső enzimpótlásra is, ilyenkor általában panasz nélkül fogyaszthatunk ezekből az élelmiszerekből is. Az úgynevezett DAO-pótló készítmények a gyógyszertárakban – természetesen az Alma Gyógyszertárakban is – recept nélkül beszerezhetők. Ezeket az étel elfogyasztása előtt meghatározott idővel kell bevenni, és segítségükkel az enyhébb tüneteket elkerülhetjük.

Orvosi tanácsra használhatók a pollenallergia esetén javasolt antihisztaminok is, amelyek az enyhébb tünetek mellett a súlyosabbakat is mérséklik.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration