Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Egyre gyakoribb, hogy valakinek egy vagy több élelmiszer-összetevőre oda kell figyelnie étkezései során, mert az panaszokat vált ki nála. Azonban nagy különbség van az intolerancia és az allergia között, és fontos tudni, mivel állunk szemben.

Gyakran hallunk ilyen állításokat: „allergiás vagyok a laktózra”, „gluténallergiám van”, esetleg „lisztérzékeny vagyok”. Azonban ezek közül egyik sem helyes, sőt ezek közül kettő nem is létező betegség. A laktóz és a glutén esetén ugyanis intoleranciáról beszélhetünk, a lisztérzékenység pedig a gluténintolerancia pontatlan megnevezése, mert nem a lisztre, hanem az egyes lisztekben megtalálható glutén nevű fehérjére érzékeny valaki. De mi a különbség az allergia és az intolerancia között?

A táplálékallergia esetén egy immunfolyamat indul el a szervezetben, amely enyhébb és súlyos, akár katasztrofális tüneteket okozhat. Ilyenkor jellemzően egy fehérje, vagy annak részlete vált ki reakciót, amely az immunrendszer túlműködését okozza. Jellemző példa rá a tejfehérje- vagy a mogyoróallergia, de gyakori még a szója- vagy a tojásallergia is. A tünetei általában gyorsan, maximum néhány órán belül kialakulnak, ezek között tipikus allergiás reakciókat találunk: légzési nehézség, bőrkiütések és -viszketés, orrfolyás, hasmenés. A táplálékallergiák gyakorisága gyermekkorban 6-8 százalék, felnőttkorra ez 1,5-4 százalékra csökken, azaz sok allergia „kinőhető”, a legtöbb – például a mogyoróallergia is – egész életünket végigkísérheti.

 

A táplálékintolerancia viszont nem érinti az immunrendszert, általában valamely enzim hiánya miatt alakulnak ki a tünetek. Jól ismert például, hogy a tejcukor-érzékenységet a tejcukrot, vagyis a laktózt bontó laktáz nevű enzim csökkenése vagy hiánya okozza. Ilyenkor a bélbaktériumok bontják el a tejcukrot, és ennek következtében jelentkeznek az intoleranciára jellemző panaszok. Ilyen lehet a felfúvódás, puffadás, hasi görcsök, hasmenés, hányinger, hányás. A tünetek a fogyasztás követően leghamarabb 3-4 órán belül jelentkeznek, de ez akár 2-3 nap is lehet. Szerencsére a táplálékintolerancia tünetei enyhék, inkább kellemetlenek, de sosem életveszélyesek. A táplálékitoleranciák az emberek mintegy 30-40 százalékát érinthetik az életük során, egyes típusai pedig lehetnek átmenetiek is.

A gluténintolerancia esetén a bélbolyhokat károsítja egy, a tészta rugalmasságát adó fehérje, a glutén. Ez sajnos a búza mellett számos más gabonában is megtalálható, például az árpában, a rozsban, a tönkölybúzában is. A probléma az emberek 1-2 százalékát érinti, számukra a glutént tartalmazó gabonafélék és az abból készült termékek teljes elhagyása jelent megoldást.

 

A táplálékintoleranciák egy részére létezik olyan készítmény, amellyel a tünetek elkerülhetők. Vásárolhatunk laktázenzimet tartalmazó kapszulát vagy port, így a normál tejtermékek is fogyaszthatók, vagy hisztamin-intolerancia esetén az úgynevezett DAO-pótló készítmények segíthetnek. Ezekről érdeklődjön gyógyszerészénél!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration