Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Ínhüvelygyulladás

Ínhüvelygyulladás

2020. október 02.

Az ínhüvelygyulladásnál az inakat körülölelő ínhüvely gyullad be, emiatt alakul ki az a hóropogásszerű, dörzsöléses elváltozás, ami áttételesen az inak begyulladását is jelenti.

A problémát hirtelen fellépő fájdalom és duzzanat jelzi, ami leggyakrabban a kézen és a csuklóban jelenik meg. Jelentkezhet a gyulladás mellett láz is, az érintett terület pedig egészen forró, tüzes is lehet. Utóbbi már arra utal, hogy az ínhüvelygyulladás hátterében fertőzés áll.

Ha monoton a mozdulat

A betegség nagyobb megerőltetések után jelentkezik, ilyen lehet például a fametszés, az ablakpucolás, súrolás, bármilyen monoton munka. Ujjakon folyamatos gépelés is okozhat ínhüvelygyulladást, de kiválthat ilyen panaszt az is, ha valaki például rendszeresen zongorázik. Állhat a probléma hátterében sérülés is, ha amiatt gennyes gyulladás alakul ki. Hajlam esetén a panaszok már kisebb megerőltetésre is kiújulhatnak. Ismert, hogy az ínhüvelygyulladás cukorbetegeknél gyakoribb, de ennek pontos oka nem tisztázott. A diagnózist az orvosok fizikális vizsgálat alapján állítják föl, ha pedig a panasz krónikus, tehát már hónapok óta fennáll, végezhetnek góckutatást is. Ilyenkor már nézik a laboreredményeket, szükség lehet képalkotó vizsgálatra is.

Pihenni és rögzíteni

Az ínhüvelygyulladást elsődlegesen a fájdalmas terület pihentetésével kell kezelni. Ez nagyon fontos, mert ha ezt elhanyagolják, akkor a megerőltetések miatt akár olyan akut gyulladás is kialakulhat, amely hónapokon keresztül fennálló krónikus gyulladássá fajulhat. A kezeléshez gyakran elegendő a fáslizás, vagy például az, ha a fájó ízülethez fáslival egy vonalzót rögzítenek. Súlyosabb tünetnél már érdemes tépőzáras rögzítősíneket is beszerezni. Melléjük az orvosok jellemzően nem szteroid gyulladáscsökkentő krémeket és gyógyszereket is javasolnak, ha pedig a helyzet így sem javul, fizikoterápia következhet. Fontos, hogy akinek hajlama van az ínhüvelygyulladásra, az lehetőség szerint kerülje az egyoldalú, monoton mozgásokat, és már a kisebb megterhelések előtt is melegítsen be. A panasz újbóli kialakulásának megelőzését az is segíti, ha a számítógépes egeret csuklótámasszal használják.

Lektor: dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration