A nyári hónapokban mindenkinek megvannak a kedvenc alapanyagai. Vannak, akik a friss, szezonális gyümölcsökre esküsznek, a sós ízek...
A nyári hónapokban mindenkinek megvannak a kedvenc alapanyagai. Vannak, akik a friss, szezonális gyümölcsökre esküsznek, a sós ízek kedvelőinél pedig a roppanós kovászos uborkával találhatunk be igazán. Kevés egyszerűbben elkészíthető zöldséges köret létezik, de főételek mellé, savanyúság gyanánt is előszeretettel fogyasztjuk.
Fermentálás az egészség szolgálatában
Az úgynevezett fermentált ételek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni egészségünket. Az erjedés folyamatában a tejsav baktériumok játszanak közre. A fermentáció természetes folyamatát kenyérrel lehet gyorsítani, de ha cukorbetegek vagy gluténérzékenyek sem mondanának le a kovászos uborka ízvilágáról, akkor ez néhány karika nyers burgonyával kiváltható.
A kovászos uborka készítéséhez nem kell feltétlenül tűző napra tenni az uborkákkal megpakolt üveget, hiszen 20-22 fokos állandó hőmérsékleten akár árnyékban is elindulnak a szükséges folyamatok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy bár így tovább tarthat az egész, de végeredményként roppanós, ízletes uborkákat kaphatunk.
Egészséges emésztőrendszer
A kovászos uborkában megtalálható pre-és probiotikumok hozzájárulnak az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Tulajdonképpen élő tápanyagként szolgálnak, és az egész szervezetre kifejtik jótékony hatásaikat. Kevesen tudják, hogy az emésztőrendszer állapota nagymértékben befolyásolja közérzetünket és egészségi állapotunkat. A fermentált ételekkel, így a kovászos uborka fogyasztásával sokat tehetünk annak érdekében, hogy a bélflóra egészségesen szolgálja életminőségünket.
Kovászos uborkával a betegségek ellen
A mindennapokban elfogyasztott alapanyagok nem csak megbetegíthetnek, hanem bizony a gyógyulás útjára is léphetünk segítségükkel. Különféle bélbetegségek esetén kitűnő szolgálatot tesz a kovászos uborka, csakúgy, mint például székrekedés esetén. A legyengült immunrendszerrel rendelkezők számára kifejezetten ajánlott a kovászos uborka rendszeres fogyasztása, ugyanis az emésztőrendszer rendbetételével együtt az erősebb immunrendszer is megvalósítható.
Hogyan készül?
Mindenkinek megvannak a maga tuti receptjei. Amivel nagyon el lehet rontani, az a só mennyisége. Egy liter vízhez körülbelül 50-100 gramm sót érdemes adni. Egy evőkanál 15-20 grammnak felel meg, tehát 3-5 evőkanálnyi ízlés szerint elegendő a kovászos uborka levébe. Ha kenyér nélkül végeznénk a fermentálást, akkor kevesebb só is elegendőnek bizonyul, tehát egy liter vízhez ilyenkor 2 evőkanál só az ideális.
A sokak kedvencének számító kovászos uborkát a diéta jegyében fogyaszthatjuk köret helyett, de a hagyományos köretek mellé, vagy szendvicsfeltétként is remek választásnak bizonyul. Az igazi rajongók magában is előszeretettel fogyasztják, sőt, akár levest is készíthetünk felhasználásával.
Írta: Kiss Anita