Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A mellrák az egyik leggyakoribb női daganatos megbetegedés, amely élete során majdnem minden tizedik nőt érinthet. Azonban korai stádiumban felismerve könnyen gyógyítható, ezért fontos a mell gyakori önellenőrzése és a rendszeres mellrákszűrés. Mit kell tudnunk a betegségről és a szűrésről?

 

Évente öt-hatezer magyar nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és ami a legszomorúbb, körülbelül kétezer életet vesztünk el ugyanennyi idő alatt. Pedig az időben felismert betegség gyógyítási esélye elérheti, sőt meghaladhatja a 80-90 százalékot, emiatt tehát nem kellene ilyen adatokat, vagyis inkább emberi sorsokat látnunk.

 

Az emlődaganat leginkább a negyven év feletti korosztályt érinti, a betegségek kétharmadát diagnosztizálják ebben a csoportban. A gyakorisága az életkorral tovább nő, 50-65 évesen a leggyakoribb, de akár a húszas, harmincas években járóknál is előfordulhat.

A mellrákra való hajlam öröklődhet: az úgynevezett BRCA1 vagy BRCA2 gént hordozók körében a megbetegedés kockázata akár tízszeres is lehet.

 

Minden ellenkező hiedelemre rácáfolva a mellrák hatékonyan kezelhető, azonban ennek egyik fontos feltétele, hogy időben felismerjék. Erre háromféle módszer is használható: az önvizsgálat minden hónapban elvégezhető, a nőgyógyásznál pedig minden évben igénybe kell venni a manuális mellvizsgálatot. 40 éves kor felett kétévente, 50 évesnél idősebben pedig évente mammográfiai szűrésen is részt kell venni, amely ingyenes és fájdalommentes. Ezeket további vizsgálatok egészíthetik ki, akár MR vagy PET-CT képalkotás, akár biopsziával vett mintán elvégzett szövettani vizsgálat is igazolhatja a betegséget, vagy szerencsés esetben cáfolhatja azt. Természetesen van lehetőség a BRCA génmutáció szűrésére is, de ez a többi vizsgálattal ellentétben csak privát egészségügyi szolgáltatás keretében vehető igénybe.

 

Így végezzük az önvizsgálatot

Ezt a legjobb a menstruációs ciklus első két hetében elvégezni: az egyik kezünket emeljük a fejünk felé, a másikkal pedig befelé haladva, körkörös mozdulattal simítsunk végig a mellünkön. Óvatosan, de alaposan vizsgáljuk át mindkét mellünket az esetleges elváltozásokra (göbök, keményedések) figyelve. A vizsgálatot érdemes fekvő testhelyzetben is megismételni. Végül két ujjunk közé fogva nyomjuk össze a mellbimbót, ha bármilyen váladékozást észlelünk, azonnal irány az orvos!

Néhány híresség, aki maga is megküzdött a mellrákkal

A daganatos betegségek a sztárokat sem kímélik. A 80-as évek végének nagy énekesnője, az ausztrál származású Kylie Minogue 2005-ben, alig pár hónappal a negatív eredmény után szembesült mindössze 39 évesen a diagnózissal. Nem csak felvette a küzdelmet a rákkal, és győzött, hanem kiállt a nyilvánosság elé betegségével. Ennek köszönhetően sok harmincas éveiben járó nő vette komolyan a mellrákszűrés jelentőségét. De Christina Applegate és Kathy Bates színésznők is átestek a betegség miatti masztektómián (melleltávolítás), a Szex és New York című sorozatban Mirandát alakító Cynthia Nixon pedig kétszer kapta már meg a diagnózist rosszindulatú betegségéről. Hozzá hasonlóan Shannen Doherty színésznő is meggyógyult már egyszer, de ő most ismét a betegség súlyos formájával küzd.

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration