Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Itt a nyár, irány a strand, a vízpart! Ha azonban a passzív pihenésen túl olyan elfoglaltságot is választanánk, amellyel az egészség érdekében is tehetünk, akkor az úszás remek választás lehet.

Fedett és szabadtéri úszómedencékkel is találkozhatunk hazánk komplexumaiban, így a napozás és az élményfürdőzés mellé érdemes beiktatni legalább napi egy órát, amit a mélyebb vízben töltünk. Persze kezdőként harminc perc is elegendő lehet ahhoz, hogy remegő lábakkal másszunk ki a vízből. Ez főként arra vezethető vissza, hogy az úszás állóképességi sport, így a megfelelő edzettség eléréséhez szükség lehet időre. Lássuk, milyen pozitív hatásai vannak!

1. Átmozgatja az egész testet

Az úszás szinte az egyetlen olyan mozgásforma, amely minden izmot mozgásba hoz, és így a teljes testre hatással van. Míg kerékpározás közben főként a lábak és a csípő dolgozik, addig a vízben végzett mozgás során minden izom mesteri kooperációjára szükség van annak érdekében, hogy ne süllyedjünk el, és a légzés is megfelelő ütemben történjen. Bár kevesen tudják, de a jó technikával végzett gyorsúszás kevésbé fárasztó, mint a mellúszás.

2. Ízületkímélő mozgásforma

Míg a futás igencsak terheli például a térdet, addig az úszás  a vizes közeg miatt kíméli az ízületeket. Ez nagyon fontos szempont lehet például kezdő sportolóknak, vagy azoknak, akik szeretnének megszabadulni a súlyfeleslegtől. Növeli az állóképességet, segít megtanulni a megfelelő légzéstechnikát és a fogyásban is közreműködik, hiszen rengeteg kalóriát éget. Megéri tehát életmódváltás során úszni ia elkezdni.

3. Túlsúllyal is ideális

 A túlsúllyal mozogni vágyók gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy kezdjenek bármilyen mozgásformába, nem csak nehezen mennek a mozdulatok, hanem a túlterhelés következtében a térdek és a bokák hamar fájni kezdenek, hogy a csípőízületekkel kapcsolatban felmerülő problémáról már ne is szóljunk. Mivel a súlyfelesleg már önmagában többletterhet jelent az ízületek számára, ezért nagyon fontos, hogy olyan mozgást válasszunk, amely kíméli az ízületeket, mégis alkalmas a környékükön levő izmok megerősítésére. Az úszásnál nem is találhatnánk megfelelőbbet erre a célra. Ugyan egy kiadós úszás után azt érezhetjük, hogy farkaséhesek vagyunk, de ez csak annak köszönhető, hogy óránként akár 500-700 kalóriát is elégethetünk segítségével.

4. Légzésszabályozásra kényszerít

Az úszás az egyetlen olyan mozgásforma, amely szükségessé teszi, hogy figyeljünk a légzésszabályozásra. Ennek előnyeit már 20-30 perces úszás után is érezhetjük, hiszen kitisztul a tüdő, és jelentősen javul annak kapacitása. Mivel mindehhez a teljes izomzat munkája is társul, így nagymennyiségű kalóriát is elégethetünk úszással. Az izommunka, az anyagcsere gyorsítása és az intenzív légzés miatt a szív-és érrendszer működését pozitívan befolyásolja ez a sport, és az egész szervezet oxigénellátása javul. Kevesen tudják, de az ideg-izom koordinációban, valamint a csonttörések megelőzésében is lényegi szerep juthat az úszásterápiának.

5. Élmény és mozgás egyben

 A mellúszás igen élvezetes lehet! A mozgás közben felszabaduló boldogsághormonoknak köszönhetően a depresszió rizikója is csökken, a rosszkedvünktől is könnyebben megszabadulhatunk. Nyaralás során is érdemes időt szánni az efféle pihenésre, munkanapokon pedig a közeli uszodában is letudhatjuk ilyen módon a napi  mozgásadagot.

Annak ellenére, hogy intenzív kalória-és energiafelhasználással jár, mégis könnyednek érezzük a közeg miatt, és az ízületekre sem nehezedik rá a test súlya. Ez a sport gondolkodásra ösztönöz, és szellemi képességeink is javulnak hatására. Plusz kilókkal küzdve, a jobb állóképességet megcélozva, vagy egyszerűen élvezetes szabadidős elfoglaltságot keresve is sokan választják az úszás előnyeit, hiszen valóban minden perce megéri!

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration