Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

A tengerimalac nagyon kedvelt kisállat, de a tartása bizony odafigyelést igényel. Adunk néhány jó tanácsot, hogyan lehetnek boldog és egészséges malackák a családban.

A tengerimalac (latin neve: Cavia porcellus) őshazája Dél-Amerika, de nevével ellentétben semmi köze nincs a tengerhez, de még a sertésekhez sem. Növényevő, még pontosabban rágcsáló, és mivel kifejezetten nappali életet él, sokak által kedvelt háziállat. Mivel átlagosan 6-8 évig él, ezért gyermekek számára is remek választás lehet, ha betartunk néhány alapszabályt a tartásával kapcsolatban.

 

Egyedül sosem

A tengerimalac társas állat, egyedül való tartása betegséghez, halálhoz vezethet, számos országban éppen ezért az állatvédelmi rendeletekben szabályozzák is, hogy csak párban, vagy megfelelő társítással kisebb csapatban lehet tartani őket. A legjobb párosítás a nőstény-ivartalanított hím, vagy két nőstény, de egy ivartalanított hím akár több nősténnyel is nagyon jól kijön. Az ivaros állatok együtt tartása nem ajánlott!

 

Honnan szerezzük be?

Az állatkereskedésekben álltalában nagyon aranyosnak tűnnek a tengerimalackák (is), de jó tudni, hogy ilyenkor sanyarú körülmények között tartják őket, sokszor betegek, és mivel nincsenek nemek szerint szétválogatva, nagy eséllyel kapunk vemhes apróságot. Ezért az állatkereskedéseket nem ajánlhatók. Helyette inkább fogadjunk örökbe! A Magyar Tengerimalac-védő Közhasznú Egyesület folyamatosan ment és ad örökbe megfelelően ellátott (hímek esetén ivartalanított) malackákat, érdemes őket felkeresni.

Mekkora ketrec kell nekik?

Két tengerimalac számára legalább 50*100 cm alapterületű ketreccel készüljünk (doboz, terrárium nem jó nekik!), amit por- és illatmentes forgáccsal almozunk. Minden tengerimalacnak szüksége van egy kis házra, amelyben elbújhat, pihenhet, egy tálkára, amelybe tápot adunk neki, és egy itatóra – a golyós itatókat nagyon ügyesen használják. Ami nem kell egyetlen malacnak sem: fogkoptató, szénagömb, futókerék, játékok – nemcsak nem igénylik ezeket, de még veszélyesek is lehetnek.

 

Mit adjunk enni a tengerimalacoknak?

A fő táplálékuk a széna, ebből mindig legyen előttük. Ezen kívül reggel és este egy-egy evőkanálnyi tengerimalac-tápot adjunk neki, olyat, amelyben nincsenek magok (kukorica, búza, napraforgó stb.). Kenyeret, burgonyát, konyhai hulladékot, sajtot szigorúan tilos nekik adni! Néha kedveskedhetünk nekik egy-egy karika uborkával, sárgarépával, céklával. Káposztaféléket, kelbimbót és más hasonló puffasztó hatású zöldségféléket sem ehetnek. Egy kis útmutató a jó etetésről a linken található oldalon.

 

Mire kell még figyelni?

A tengerimalacok zsákmányállatok, ezért rendkívül félénkek. Nyuszival, macskával, kutyával nem tarthatók egy helyen. A félénkség kitartó munkával oldható, szívesen esznek kézből, és simogatni is lehet őket, ha már összebarátkoztunk.

A betegségeiket viszont inkább elrejtik, amikor észrevesszük, általában már nagy a baj. Ezért vigyük el őket rendszeresen olyan kisállat-rendelőbe, ahol ilyen állatokra szakosodott, úgynevezett egzotikus szakorvos nézi meg őket.

 

Itt mindent megtalál egyben a tengerimalacok felelős tartásáról: Malactartási kódex

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration