Ha a karácsonyi ünnepekre és ételekre, italokra gondolunk, általában elsőként a fahéj íze és illata jut eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen...
Ha a karácsonyi ünnepekre és ételekre, italokra gondolunk, általában elsőként a fahéj íze és illata jut eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a forralt bortól kezdve a különböző süteményekig az egyik legkedveltebb alapanyag. Jól tesszük, ha az ünnepi menü részévé tesszük e fűszernövényt, hiszen egészségügyi hatásai is kiemelten fontosak.
A fahéjat már évszázadok óta használják bizonyos ételek készítéséhez, és egyes egészségügyi problémák megszüntetéséhez. E növénynek három fajtája van. A legjobb minőségű a ceyloni, utána a kínai és végül a malabári fahéj. Kétféle formában juthatunk hozzá, őrölt és egész állapotban. Számos süteményhez és ételhez alapvető fontosságú, a háziasszonyok jól ismerik. Azt azonban kevesen tudják, mennyiféle jótékony hatása van a különböző megbetegedések esetén. Mivel önmagában nehezen fogyasztható, ezért általában mézzel együtt, azzal összekeverve, esetleg teában vagy vízben feloldva alkalmazzák a házi gyógyászatban.
A fahéj hasznos fűszer a fogyókúrázók számára. Az emésztés folyamán ugyanis a fahéj hatására lassul a gyomor kiürülése, így nem érezzük magunkat gyakran és gyorsan éhesnek, ezáltal kevesebbet és kevesebbszer eszünk. A fahéj szépségre gyakorolt hatását is ismerik már több száz éve. Manapság különösen a narancsbőr ellen használják nagy sikerrel, ugyanis a fahéj bőrrel érintkezve melegségérzetet, vérbőséget okoz, így a narancsbőrt okozó sejtek gyorsabban tudnak lebomlani és távozni a szervezetünkből. Akár otthon is kipróbálhatjuk például azt, hogy fahéjjal összekevert masszázskrémmel masszírozzuk az érintett testrészünket, amely által a cellulitis látványosan csökken, bőrünk kisimul és rugalmasabb válik.
Mivel a fahéjnak önmagában nagyon koncentrált az íze, gyakran mézzel teszik még fogyaszthatóbbá és egészségügyileg hatásosabbá. A fahéj és méz keveréke különleges hatással rendelkezik, számos betegség és egészségügyi panasz esetén sikerrel alkalmazható. A szívbetegséggel küzdők számára koleszterincsökkentő hatása miatt fontos, illetve eredményesen előzi meg a szívinfarktust is. A méz és a fahéj együttesen visszaadják az erek rugalmasságát, megkönnyebbülést nyújtanak légszomjnál, és erősítik a szívverést. A fahéj hozzájárulhat többek között a szervezet szénhidrát és cukor egyensúlyának fenntartásához. Napi egynegyed teáskanálnyi fahéj 10-30 százalékkal csökkenti a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. A fahéjat a cukorbetegség egyik jövőbeli megoldásaként, mint inzulinpótló anyagot is emlegetik, mivel néhány kísérletben már igazolták, hogy fogyasztása hosszútávon is csökkenti a vércukorszintet. Ízületi gyulladásban szenvedők megszabadulhatnak ezáltal a krónikus arthritis-től. Húgyhólyag gyulladás esetén e keverék fogyasztásával megszüntethető a húgyhólyag és a húgyvezetékek gyulladása. Általános gyulladásgátló hatása is van, valamint csökkenti a véralvadást.
Indiában és Japánban folytatott vizsgálatok kimutatták, hogy a méz és fahéj megakadályozza a gázok kialakulását, a felpuffadást. Gyomorbántalmakra és a gyomorfekély kialakulása ellen is eredményesen használják, emellett emésztésjavító, étvágyserkentő és gyomorerősítő hatással is bír. A méz és a fahéj rendszeres fogyasztása erősíti az immunrendszert, védi a szervezetet a vírusok és a baktériumok ellen, megakadályozza a különböző eredetű fertőzések kialakulását. A keverékkel gyógyítható a nátha és a krónikus köhögés is, hiszen a légcsövet és a hörgőket is tisztítja. Fogfájás házi kezelésénél a népi hagyományok szerint egy rész fahéj és öt rész méz keverékét kenve a fogra, megszűnik a fájás. A méz és a fahéj bőrbetegségek ellen is alkalmazható, így például bőrgyulladásra, ekcémára és övsömörre.
A mézből és fahéjból készült tea rendszeres fogyasztásával csökkenthetők az öregkorral járó nehézségek, kiváló az öregedés lassítására. Magas a fenoltartalma, amelynek köszönhetően a szervezetben nem jönnek létre azok a sejtkárosodások, amelyeket például a sok cukor vagy a méreganyagok okoznak. Japánban és Ausztráliában végzett kutatások eredményei szerint sikeresen kezelhetőek a csontok, a gyomor és a belek rákos megbetegedései is a méz és a fahéj jótékony hatásai által. E a betegségekben szenvedőknek egy hónapon keresztül, naponta három alkalommal egy kanál mézet és egy kanál fahéjat kell fogyasztaniuk, hogy a kívánt hatást elérjék vele. Szakemberek szerint egy kanál méz és egy kiskanál fahéj vízben elkeverve, és naponta többször fogyasztva egy héten belül megújítja a test vitalitását. Egész napra friss leheletet képes biztosítani, ha reggel fahéjas vízzel öblögetünk. Bár a fahéjnak rengeteg a jótékony hatása, finom íze és illata van, ennek ellenére fogyasztását és használatát nem ajánlott túlzásba vinni, mert egyes anyagai felhalmozódhatnak a szervezetünkben gyomor- és májproblémákat okozva.
Írta: Kármán Nikola