Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Felfázás

Felfázás

2021. október 03.

A felfázások hátterében általában húgyúti gyulladások, bakteriális fertőzések állnak. Ezek jellemzően felszálló fertőzések, amelyeknél a kórokozó a húgycsövön keresztül jut be a szervezetbe. A probléma a nőket sokkal gyakrabban érinti, mint a férfiakat, egyszerűen azért, mert náluk a húgycső rövidebb, így a fertőződés is könnyebb.

Maga a kórokozó jellemzően fürdőzések, wellness tevékenységek során jut be a szervezetbe, a panaszok általában ilyen események után jelentkeznek. Ennek megelőzését az segíti, ha a higiéniára ilyen helyeken is figyelünk, és törekszünk az bőséges folyadékfogyasztásra. Utóbbi azért hasznos, mert nehezíti a baktériumok húgyutakban történő megtelepedését.

Túl a fürdőn

Ritkábban, de okozhatnak felfázásos tüneteket szexuális úton terjedő betegségek is, a szexuális partnerek gyakori váltogatása emiatt sem szerencsés. Tudni kell, hogy felfázásra több betegség – például a cukorbetegség – is hajlamosíthat. Vannak, akik különösebb ok nélkül küzdenek igen gyakran makacs felfázással, ilyenkor nagy eséllyel genetikai tényezők állnak a háttérben. Például az, hogy a hólyag nyálkahártyája öröklötten gyengébb, rajta könnyebben megtapadnak a felfázásért felelős baktériumok. A problémának anatómiai eltérések is kedvezhetnek. Például szülések után megváltozhat a hólyag-húgycső szöge, így pangó vizelet marad a hólyagban, emiatt alakul ki könnyebben fertőzés.

Árulkodó vizelet

Felfázásra az utal, ha a vizelési inger gyakoribbá válik, ugyanakkor a vizelet nehezebben ürül. Ezt a panaszt kísérhetik fájdalmak is – a kevéske mennyiség néha egészen égő, szúró fájdalommal ürül –,  illetve az, hogy a vizelet véres. A probléma okát – főleg ha a felfázás ismétlődik – vizeletvizsgálattal, vizelettenyésztéssel lehet kideríteni, ilyen esetben végezhető célzott kezelés is. A betegek általában antibiotikumot kapnak, a panaszokat az hamar megszünteti. Ha ez nincs így, részletesebb kivizsgálásra van szükség. A felfázás időben történő kezelése azért fontos, mert az ilyen jellegű, felszálló fertőzések nőknél vesemedence gyulladást okozhatnak, férfiaknál pedig emellett prosztatagyulladást, majd azon keresztül here- mellékhere gyulladást is.

Lektor: dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration