Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?
Vesekő

Vesekő

2020. december 14.

A vesekő ásványi anyagokból és sókból kialakult lerakódás, amely a vesékben képződik. Kialakulásában örökletes tényezők és életmódbeli faktorok egyaránt szerepet játszanak.

Rizikóját növelheti egyebek mellett a nem megfelelő folyadékbevitel, és emiatt a koncentrált vizelet, de az is, ha valaki túlzásba viszi egyes vitaminok fogyasztását. A vesekő képződésének egyes vitaminok hiánya is kedvez, ilyen például a B-vitamin. Vannak olyan gyógyszerek is, amelyek mellékhatásként elősegíthetik a kőképződést. Rizikófaktor emellett bármilyen olyan betegség fennállása, amely vizeletpangást okoz. Gyakoribb a kőképződés az elhízottaknál is, illetve akkor, ha valakinek valamilyen anyagcserezavara van.

Spontán távozhat

Mivel a vesekövek – főleg a nagyobbak – nem igazán mozognak, sokáig nem okoznak tünetet, rejtve maradhatnak. A kisebb kövek távozása sem feltétlen drámai: a kemény és kristályos anyagból álló vesekő az esetek 96 százalékában spontán ürül, 40-50 nap alatt távozik a vizelettel. Az ilyen veseköves epizódoknak tipikus tünete a hirtelen jelentkező deréktáji fájdalom, amely kisugározhat az alhasba is. Az erős, görcsös fájdalomhoz hányinger és hányás, gyakori vizelési inger, vérvizelés is társulhat.

Az esetek jelentős részében a fájdalmon kívül egyéb probléma nem jelentkezik, ilyen veseköves epizódja viszont élete során minden ötödik-hatodik embernek van. Sokaknál ennek során ürül spontán a vesekő. Ezt a folyamatot bőséges folyadékbevitellel lehet gyorsítani, szükség esetén pedig gyógyszeresen lehet csillapítani a görcsöt és fájdalmat. Segíthet az is, ha melegvizes palackot tesznek a fájdalmas területre. Külön vesekő-eltávolításra csak akkor van szükség, ha ez nem történik meg spontán, súlyos panaszok jelentkeznek, vagy a vesekő elzárja a vizelet útját.

Endoszkóp vagy lökésterápia

A vesekövesség diagnózisát a jellegzetes tünetekből kiindulva állítják föl az orvosok, végezhetnek ultrahangvizsgálatot, egyéb képalkotó vizsgálatot is. Az orvosi beavatkozás szükségességéről mindig az eredmények ismeretében döntenek. Ha szükség van vesekő-eltávolításra, akkor az vagy endoszkópos műtétet jelent, vagy úgynevezett külső lökéshullámú kőzúzó kezelést. Ez az ESW-kezelés, amit a köznyelv ultrahangos kőzúzásnak nevez. Olyan esetekben, amikor a vesekő különösen kemény vagy nagy, a kőzúzó kezelés nem vezet eredményre. A zúzás előtt emiatt kell CT-vizsgálatot készíteni, majd az alapján eldönteni, hogy melyik megoldás lehet hatékony. Ilyen vizsgálat nélkül a lökésterápia komoly veszélyt jelent, ráadásul megesik, hogy sikertelenség esetén többször is ismétlik, még nagyobb bajt okozva ezzel.

Lektor: dr. Albert István andrológus, urológus, klinikai onkológus szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration