A nyár slágere: az uborka
Kármán Nikola 4 perc olvasás - 2017. június 07.
Az uborkának különösen nyáron vehetjük hasznát, hiszen számos jótékony egészségügyi hatása mellett nagyon magas a víztartalma is, így a kánikulában remek szomjoltó.
Az uborkát ősidők óta fogyasztják, Délkelet-Ázsiában az időszámításunk előtti 9750. évből is találtak uborkamagot. Magyarország területén a 13. században jelent meg, főúri és kolostorkertekből került az általános termesztésbe. Sokféleképpen fogyasztják, ehető magában is, vagy szendvicsre karikázva, emellett egyes saláták legfőbb alapanyaga. Készítenek belőle leveseket, mártásokat, de turmixoknak is kedvelt összetevője.
Az uborkát legjobb, ha nyersen és hámozatlanul fogyasztjuk, ugyanis rengeteg tápanyag van benne. Legfontosabb összetevőit a héja és a magja tartalmazza. Alacsony a cukortartalma, gazdag K-, és C-vitaminban, káliumban, vasban, magnéziumban, foszforban és B6-vitaminban. Képes megelőzni a húgyúti fertőzéseket. Vízhajtó hatásának köszönhetően, megelőzi a vesehomok és a vesekövek kialakulását, javítja a vesefunkciókat, és méregtelenítő kúrák alkalmával is sikerrel alkalmazható. Erősen lúgos kémhatású, ezért fogyasztása elősegíti a sav-bázis egyensúly helyreállítását. Serkenti az emésztést rosttartalma által, és segíti a máj működését, valamint az anyagcserét. Fogyasztása a cukorbetegeknek is segítséget jelenthet, mivel a héjában rejlő hatóanyagok ösztönzik a hasnyálmirigy működését, ezáltal szabályozzák a vércukorszintet. Az uborka ezen kívül segít megelőzni a hasnyálmirigy gyulladását is. A köszvényben szenvedők is sikerrel alkalmazhatják az uborkát. Leve összekeverve a sárgarépa levével néhány héten belül csökkentheti a gyulladásokat és az ízületi fájdalmakat. Magas káliumtartalma révén segíthet a szívbetegségek megelőzésében és kezelésében, mivel csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet.
Az uborka hidratálja a testünket, mivel magas a víztartalma, 95 százaléka víz. Fogyasztása különösen ajánlott a forró, nyári napokon. Rákellenes hatása is ismert, mivel megtalálható benne a lariciresinol, a pinoresinol és a secoisolariciresinol, amelyekről már bebizonyosodott, hogy csökkenti számos ráktípus, beleértve a mellrák, a petefészekrák, a méhrák és a prosztatarák kialakulását. Az uborka az emésztőrendszerben gátolja a vastagbélrák kialakulásáért felelőssé tehető nitritek és nitrátok hatását.
Egy szelet uborkát nyelvvel rövid ideig a szájpadláshoz nyomva semlegesíthetjük a rossz leheletért felelős baktériumokat. A reggeli másnaposság, vagy fejfájás ellen is hatékony, ha néhány szelet uborkát még lefekvés előtt elfogyasztunk. Alacsony kalória- és magas víztartalma miatt ideális a fogyni és méregteleníteni vágyó emberek számára. A magas víztartalmú élelmi rost ugyanis különösen hatékony abban, hogy megszabadítsa a testet a toxinoktól az emésztőrendszerben, ezzel is segítve az emésztést. Az uborka napi fogyasztása krónikus székrekedésre is gyógyír lehet. Az uborka A-, B- és C-vitamin tartalma révén erősíti az immunrendszert, energiával látja el szervezetünket, szinte megfiatalítja testünket.
A friss uborkalé erősíti az ínyt. A benne lévő kovasav erősíti a körmöket és fényessé varázsolja a hajat, a kénvegyületek pedig a haj növekedését segítik elő. A csukott szemhéjra helyezett uborka segít csökkenteni a gyulladásokat és a duzzanatokat. Házilag is készíthetünk belőle arcpakolást, amely a zsírosodásra és gyulladásra hajlamos bőr gyógyírja lehet, hiszen ez a zöldség táplálja és hidratálja a bőrt. Az uborkát turmixoljuk össze kefirrel és mézzel, a kapott masszát kenjük fel az arcunkra, majd 20 perc után mossuk le bő vízzel, és az eredmény magáért beszél majd.
Belépést követőn 6 hónapig nem kell újra bejelentkezned. Bármikor törölheted a fiókod.