Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Kötőhártya-gyulladás

2020. november 17.

A kötőhártya-gyulladás gyakori szemészeti betegség, oka lehet fertőzés, allergia és szemszárazság is.

A laza, áttetsző, erekkel átszőtt kötőhártya a szemfehérjét és a szemhéjak belső felszínét fedi. Gyulladása az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, szinte mindenki találkozott már vele. A probléma lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű.

Ha fertőzés okozza

A fertőzéses kötőhártya-gyulladást a leggyakrabban baktériumok okozzák. Ennek tipikus tünete a bőséges, sárgás váladék, amely miatt a pillák reggelre összeragadnak. A vírusos eredetű kötőhártya-gyulladáshoz társulhatnak enyhe felső légúti panaszok, jelentkezhet mellette láz is. Ilyen esetekben a szem nagyon piros, a váladék kevesebb és inkább fehéres. Vírusos eredetű kötőhártya gyulladást okozhat herpeszfertőzés is. Ez a fertőzés akár komoly szemészeti szövődményekhez is vezethet, mert ez esetben nem csak a kötőhártya, hanem a szaruhártya is érintett lehet. Ennek tipikus tünete az erős szemfájdalom és látásromlás.

Allergia vagy szemszárazság?

Létezik nem fertőző kötőhártya-gyulladás is, amit például allergia okozhat. Az allergiás kötőhártya-gyulladás egyre több embert érint, tipikus tünetei a viszketés, duzzanat és kevés váladék. Régebben időseknél, jelenleg már fiatalabb korosztálynál is adódhat kötőhártya-gyulladás szemszárazság miatt. Ilyenkor a szem már reggel is piros lehet, de vannak esetek, amikor a szemvörösség a nap folyamán jelentkezik. Reggelre nagyon kevés, szemzugban lévő beszáradt váladék jellemzi ezt a fajta kötőhártya-gyulladást.

Segít a szemcsepp

A kötőhártya-gyulladás, főként ha bakteriális eredetű, hosszabb idő alatt akár magától is elmúlhat, de erre nem szerencsés túl sokáig várni. Ha pár nap alatt nem történik enyhülés, szemész szakorvostól vagy háziorvostól kell segítséget kérni. A bakteriális kötőhártya-gyulladást jellemzően széles spektrumú antibiotikum szemcseppel kell kezelni, míg a vírusos kötőhártya gyulladás tüneti kezelést igényel. Elhúzódó esetekben mintavétel és célzott antibiotikum kezelésre van szükség.
Az allergiás kötőhártya-gyulladás szemcseppekkel kezelhető, de a panaszok ez esetben enyhíthetők azzal is, ha a szemet a tünetek jelentkezésekor tiszta vízzel lemossák, és azzal eltávolítják róla az allergéneket, polleneket. Ha szemszárazság áll a kötőhártya-gyulladás hátterében, műkönny jelenthet megoldást. Ezekből érdemes tartósítószermentest beszerezni, lehetőleg olyan típust, amely képes a könny minden fázisát pótolni.

Lektor: dr. Jaros Katarina szemész szakorvos

Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration