Alma gógyszertárak

Gyógyszertárkereső
Lorem ipsum dolor sit amet. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Asperiores harum iure, iusto quam rem vel?

Bár a sírást gyakran a gyengeség jelének tekintjük, nem jó visszatartani a könnyeinket. Egy kiadós sírás ugyanis testünknek-lelkünknek egyaránt megkönnyebbülést hozhat, ezzel pedig az egészségünket is védi.

A sírást (a meghatódás és az örömkönnyek kivételével) általában valamilyen negatív érzelemhez, például szomorúsághoz, dühhöz társítjuk, sőt, sokszor inkább a gyengeség jelének véljük. A kutatók szerint azonban mégis érdemes így kimutatni az érzelmeinket. A sírással ugyanis rengeteg feszültség távozik a szervezetünkből, és így egy fokozottan stresszes helyzetben is letehetjük az érzelmi terhet.

 

Nem minden könny egyforma

Az érzelmi okokból előtörő könnyeknek más az összetétele, mint a szaruhártya és a kötőhártya nedvesen tartásáért felelős bazális könnynek, vagy a szemet ért irritációra, például a szembe került porszemre válaszoló úgynevezett reflexkönnyeknek. A valódi sírás könnyei több fehérjét és úgynevezett adenokortikotróp hormont tartalmaznak, így gondoskodva az érzelmi megkönnyebbülésről. A könnyeinkkel együtt síráskor a felesleges mangán is távozik a szervezetünkből, ami megint csak segít abban, hogy jobban érezzük magunkat.

A sírás gyerekkortól kezdve az önnyugtatás eszköze, segít a feszültség kiadásában, feloldásában. Az érzelmeink ilyetén átélése ezen kívül oxitocint és endorfinokat szabadít fel a szervezetünkben. Ezek a vegyületek szintén az érzelmi és fizikai jóléthez segítenek hozzá: az endorfinokat örömhormonként, az oxitocint pedig a kötődés és a szeretet hormonjaként is ismerjük. A sírás a lelki és fizikai fájdalmat és képes enyhíteni, segít helyreállítani az érzelmi egyensúlyunkat.

 

Az emberi kapcsolódás eszköze is lehet

A sírás az emberi kapcsolatainkban is fontos szerepet játszik. Az, hogy láthatóan fel merjük vállalni a sebezhetőségünket, segíti a másokhoz való kapcsolódást, és együttérzést vált ki a többiekből. Persze vannak, akik képesek ezt akár mások manipulálására is használni - mégis azok vannak többen, akik még indokolt esetben sem engedik meg maguknak a sírás luxusát. A férfiaknak például a társadalmi elvárások hatására általában nehezükre esik, hogy esendőnek mutassák magukat, egyes adatok szerint a nők ötször annyit sírnak, mint ők. Pedig mindenkinek szüksége van arra, hogy időnként átélje a sírás katartikus, a lelket tisztára mosó élményét. A magunkba fojtott érzelmek ugyanis idővel depresszióhoz vezethetnek, de megmagyarázhatatlan testi tünetek, például gyakori fejfájás formájában is a felszínre kerülhetnek.

 

facebook-share Megosztás

Jelentkezz be Alma+ fiókodba,
vagy regisztrálj és hozd létre most!
Törzsvásárlói kártyaszámodat a plasztik kártyád
hátoldalán találod.
Tipp: 250100-al kezdődik a kártyaszám
Card number illustration